На този ден се почита паметта на свети Трифон, живял

...
На този ден се почита паметта на свети Трифон, живял
Коментари Харесай

Днес е празникът на лозарите, кръчмарите и градинарите. Кои имена имат повод да почерпят?

На този ден се уважава паметта на свети Трифон, живял праведно и умрял страдалчески поради вярата си. По нашите земи се тачи като настойник на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наречен е Зарезан, тъй като се чества при започване на пролетния сезон, когато стартира резитбата на лозята и те се благославят за изобилие.

Свети Трифон се смята за надзирател на лозята и празникът е в негова чест. Празнуват освен лозарите, само че и градинарите и кръчмарите. Рано сутринта стопанката омесва самун - свеж или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се цялостни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а по-късно се припича на саджак.

В нова вълнена торба се поставя питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това още веднъж се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този обред се назовава " зарязване ".

След това всички се събират и избират " царя на лозята ". Едва тогава стартира общо пиршество. " Царят " е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си и с различен венец, който поставя през раменете си.

Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и барабан се насочат към селото или града. Там стопират пред всяка къща.

Домакинята на дома изнася вино в бял казан, дава на първо време на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: " Хайде, дано е благодат! Да прелива през праговете! " Царят дава отговор на благословията " Амин ".

След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови облекла и окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга софра да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира състоятелен човек. Следващите два дни, наречени във фолклора " трифунци ", се почитат за предотвратяване от вълци. Тогава дамите не режат с ножици, с цел да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият.

Приготвят ритуален самун и откакто раздадат от него на съседите, поставят залъци от хляба в кърмата на животните - за предотвратяване и на добитъка и на хората от вълците.

Празнуват: Трифон, Трифонка, Тричко, Лозан, Гроздан, Секул
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР