На този ден през 1978 г. умира писателят дисидент Георги

...
На този ден през 1978 г. умира писателят дисидент Георги
Коментари Харесай

На този ден: Чадър с отрова убива Георги Марков

На този ден през 1978 година умира писателят отстъпник Георги Марков в болница в Лондон. Четири дни по-рано, отивайки в централата на BBC, където работи в българската редакция, усеща необикновена жилеща болежка в крайници. 

Спомня си, че обръщайки се обратно, вижда мъж, който подвига от земята чадър. Когато идва на работа, той  вижда, че на мястото на убождането има странна пъпка.

Няколко часа по-късно получава мощна тресчица и е признат незабавно в болница. Започват три мъчителни дни, в които лекарите не съумяват да създадат нищо, с цел да го спасят. На 11 септември Марков издъхва. Дъщеричката му Александра-Райна е едвам на 2 годинки.

Неговото ликвидиране провокира доста необятен публичен резонанс по света. Разследването за гибелта му се води както в Обединеното кралство, по този начин и в други страни, само че е безуспешно.

Разкриването на ролята на Държавна сигурност става допустимо след рухването на комунистическия режим през 1989 година Въпреки това не са открити нито поръчителят, нито директният му причинител, а следственото дело в България е прекъснато през 2013 година заради приключване на отминалост.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР