На този ден през 1849 г. се ражда един от

...
На този ден през 1849 г. се ражда един от
Коментари Харесай

Основателят на вестник Марица се ражда на 20 февруари...

На този ден през 1849 година се ражда един от най-образованите български министър-председатели и създател на вестник " Марица " Иван Евстратиев Гешов.   

В къщата на Гешовци на Таксим тепе изплаква първата мъжка рожба. В заможния жанр се ражда първият правоприемник на търговско-банкерската къща „ Братя Гешови “. 

Иван учи на първо време в Пловдив, а по-късно в Манчестър. Гешов става ученик на " Оуенс Колидж " и университета “Виктория ”. Печели общобритански конкурс за правопис и е почетен с достойнството да пие чай с кралица Виктория. След завръщането си в Пловдив стартира работа в  кантората на компанията „ Братя Гешови “. 

Заради кореспонденциите му за българските ужаси след Априлското въстание до в. „ Таймс “ Гешов е изпратен в пандиза. Осъден е от османските управляващи на гибел. Заедно с братовчед си Иван Ст. Гешов претърпява седем ужасни месеца в пандиза, разказани по-късно от него в „ Записки на един наказан “. Със застъпничеството на непознати дипломати Гешовци са помилвани и дружно с 22-мата затворени техни родственици, в това число баби и бебета, споделят насладата от подписването на Санстефанския кротичък контракт. 

След Освобождението Гешов остава в Пловдив. Той е в основата на първата дипломатическа задача в Европа в отбрана на българската идея.  Като шеф на регионалните финанси (1882-1883) за първи път вкарва надзор във финансовата отчетност и практиката да се разгласяват статистически сведения за региона. Започва да написа във вестник " Марица ". Заплатата на Гешов като редактор била 25 турски лири месечно. Издателят на вестника Христо Г. Данов дефинира бъдещия министър-председател като кадърен и честен човек, извънредно изкусен като жанр на писане. Гешов е главен създател на изданието в продължение на три години преди да поеме своя път в политиката.

През декември 1883 година Гешов е поканен от княжеското държавно управление да оглави Българска национална банка и напуща Пловдив вечно. На този пост остава до 1886 година и през същата година за 4 месеца е министър на финансите в кабинета на доктор Васил Радославов. По-късно  още един път е министър на финансите (1894-1897). От 16 март 1911 година до 1 юни 1913 година е министър-председател на България и министър на външните работи и изповеданията. Политическата му  кариера е респектираща:  народен представител в 11 Обикновени национални събрания и в V   ВНС; два пъти е ръководител на парламента; 20 години закрепостен началник на Народната партия. От 1898 година е ръководител на Българското книжовно сдружение. А след преобразуването му в Българска академия на науките е неин ръководител до гибелта си. Автор е  на над 160 научни, художествени, политически и публицистични изявления.

Големият пловдивски политик и държавник  умира на 11 март 1924 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР