На този ден поднасяме венци и славим делото на Светите

...
На този ден поднасяме венци и славим делото на Светите
Коментари Харесай

ГЕРБ: Делото на Светите братя е нашето велико минало и настояще, чрез което градим своето бъдеще!

" На този ден сервира венци и славим делото на Светите братя Кирил и Методий и ясно заявяваме, че то е нашето велико минало и настояще, посредством което градим своето бъдеще. Казваме го всеки ден, а в месеците на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз показахме, че освен сме част от европейското семейство, а наследници на тези, които сътвориха нашата книжовност и тя „ обходи целий мир; за все международната култура,тя бе изобилен вир ". " Това съобщи от парламентарната естрада в декларация на ПГ на ГЕРБ националният представител Милена Дамянова, заяви Агенция " Фокус ".

„ Народността не пада там, дето знаниьето живей " – на следващия ден, на 24 май, тези думи от всенародния учебен химн на Стоян Михайловски ще звучат из цялата страна. Наричаме този празник най-български и най-истински. Тачим го и единствено в този ден цялостен народ пее като един „ Върви, народе възродени, към светла бъднина върви, " сподели още Дамянова.

" Уважаеми сътрудници, ГЕРБ нямаме желание да отстъпим пред статуквото, което брани не до такава степен положителни практики в системата на образованието, насъбрани във времето. Често ни се постанова да мълчим, с цел да не сътворяваме непотребен публичен звук, когато опозицията приказва за безпорядък и беди. Дори в този момент си замълчахме, когато единствено преди дни 12-те съдии в Конституционния съд единомислещо постановиха, че Законът за предучилищното и учебното обучение дава отговор на висшите правила и не е нито кух, нито основава несъгласия, нито има недъзи – все избрания отляво. Защото какво се реализира през тези месеци на партийни популистки офанзиви – основаване на ужас и обслужване на статуквото! Това ли е нашето национално схващане?! Сигурна съм, че не е и по тази причина в ГЕРБ мъчно одобряваме партийните заигравки на тази тематика ", сподели още Милена Дамянова.

Ето и цялостния текст на Декларацията на ПГ на ГЕРБ по случай 24 май:

Уважаема госпожо ръководител,
Уважаеми народни представители,
Уважаеми учители и преподаватели,
Учени и създатели, музейни,
Читалищни и библиотечни деятели,
Скъпи деца и възпитаници,

„ Народността не пада там, дето знаниьето живей " – на следващия ден, на 24 май, тези думи от всенародния учебен химн на Стоян Михайловски ще звучат из цялата страна. Наричаме този празник най-български и най-истински. Тачим го и единствено в този ден цялостен народ пее като един „ Върви, народе възродени, към светла бъднина върви ".

На този ден сервира венци и славим делото на Светите братя Кирил и Методий и ясно заявяваме, че то е нашето велико минало и настояще, посредством което градим своето бъдеще. Казваме го всеки ден, а в месеците на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз показахме, че освен сме част от европейското семейство, а наследници на тези, които сътвориха нашата книжовност и тя „ обходи целий мир; за все международната култура,тя бе изобилен вир ".
На този ден благодарим и се покланяме пред делото на учителите ни, на многочислените просветители и културни деятели. Защото знаем, че единствено хора с духовна мощ могат да популяризират знанието, което „ възкресява националния талант ".

За ГЕРБ това е денят, в който още веднъж ще напомним, че образованието е приоритет на нашата управническа стратегия и ние продължаваме да го отстояваме. Постигнахме консенсус, че без нова философия не можем да вървим напред. Наша първостепенна грижа са учителите, тъй като без тях знанието не може да се популяризира. Чухме родителите, учениците, учените, бизнеса, работодателите, синдикатите какви би трябвало да са децата на нашето бъдеще и стартира смяната на модели и способи на преподаване и образование за поколенията, които са прекомерно разнообразни. И за новото време, което е време на революционни промени. Без да отстъпваме от разбирането си, че българщината е над всичко, желаеме да научим наследниците си, че светът няма граници, а духът, който знае къде са неговите корени, няма спънки да бъде свободен. Затова всяко дете би трябвало да е в класната стая и би трябвало да има право на заслужен и неизменен избор за своето обучение.

Преодоляхме предизвикването с качеството на преподаване в университетите и постигнахме единодушие, че ученият няма място в аудиторията или в научната лаборатория, в случай че не е повече от заслужен и не е най-хубавият измежду най-хубавите експерти в своята област. Защото знаем, че неговото дело разпръсква тъмата на безпросветието.

Уважаеми сътрудници, ГЕРБ нямаме желание да отстъпим пред статуквото, което брани не до такава степен положителни практики в системата на образованието, насъбрани във времето. Често ни се постанова да мълчим, с цел да не сътворяваме непотребен публичен звук, когато опозицията приказва за безпорядък и беди. Дори в този момент си замълчахме, когато единствено преди дни 12-те съдии в Конституционния съд единомислещо постановиха, че Законът за предучилищното и учебното обучение дава отговор на висшите правила и не е нито кух, нито основава несъгласия, нито има недъзи – все избрания отляво. Защото какво се реализира през тези месеци на партийни популистки офанзиви – основаване на ужас и обслужване на статуквото! Това ли е нашето национално схващане?! Сигурна съм, че не е и по тази причина в ГЕРБ мъчно одобряваме партийните заигравки на тази тематика.

Казваме го през днешния ден, в навечерието на 24 май, тъй като този най-светъл в нашата история ден е и Денят, в който би трябвало да си спомним завета на Светите братя - той е този, на който „ България остана вярна на достославний тоз завет – в тържествуванье и в страданье и извърши подвизи безброй. " Това не са просто думи от химна, който ще пеем на следващия ден на тържествата, уважаеми сътрудници. Това е заветът, който ни държи като народ и ни прави нация, с цел да ни има! Нека не го забравяме даже когато спорим, бъркаме или се борим дружно за общото ни бъдеще посредством просветеност, познание и просвета за Светли съдбини! Нашият път е явен и няма различен, тъй като посредством книжовността съдбините ни ще бъдат възобновени.

И дано помним написаното от Черноризец Храбър: „ Бог е дал разсъдък на славяните, комуто популярност и чест, и власт, и потомство в този момент и постоянно в безкрайните епохи, амин. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР