На територията на Северозападно държавно предприятие африканската чума по свинете

...
На територията на Северозападно държавно предприятие африканската чума по свинете
Коментари Харесай

Дават пари за открити трупове на диви прасета

На територията на Северозападно държавно дружество африканската чума по свинете се появи за първи път в землището на село Жернов, община Никопол. Огнището на заболяването беше оповестено със заповед на изпълнителния шеф на Българска организация по сигурност на храните от 03.07.2019 година Вирусът беше открит в домашно прасе.
След това за малко време бяха установени огнища при домашни прасета в с. Новачене, с. Драгаш Войвода, с. Санадиново, с. Бацова махала – община Никопол, с. Брест, с. Милковица, с. Долни Вит, с. Дъбован – община Гулянци и с. Българене – община Левски.
Първият случай на територията на предприятието на инфектирана с Африканска чума дива свиня беше разгласен на 11.07.2019 година, животното беше намерено в землището на с. Деков, община Белене. На идващият ден беше разгласен и втори случай при дива свиня открита в землището на с. Новачене, община Никопол.
На 15.07.2019 година беше оповестено, със заповед на Изпълнителния шеф на БАБХ, огнище на заболяването в Мизия при питомни прасета, по този начин болестта проникна на територията на област Враца. Три дни по-късно беше разгласен и случай при диви прасета, животното е открито на територията на Дивечовъден сектор „ Дъбника “, който се намира наоколо до Враца.
Предприемат се ограничения за предварителна защита и ограничение разпространяването на заболяването африканска чума по свинете.
Представители на ловните сдружения, взаимно със чиновници на държавните горски и ловни стопанства правят обходи и наблюдения в ловностопанските региони, попадащи в обсега на СЗДП, за разкриване на трупове на диви прасета или констатиране на животни с нетипично държание.
В инфектираните зони към огнищата на АЧС при диви прасета е стеснен достъпа и прекосяването на хора и домашни животни, като за задачата са направени и сложени ограничаващи табели за маркиране на зоните.
В Дивечовъден сектор „ Дъбника “ неколкократно е осъществено претършуване, като откритите мъртви животни са загробени на място. Активно подпомагане оказва стопанисващия дивеча в Дивечовъдния сектор.
Проведени са информационно-образователни курсове с ловните дружини, по отношение на предварителната защита и ограничение разпространяването на заболяването африканска чума по свинете.
Северозападно държавно дружество моли прецизно да се съблюдават ограниченията за биосигурност, а при видян мъртвец на дива свиня незабавно да се алармира на тел. 112. Предвидени са и материални тласъци за лицата, разкрили умрели диви прасета.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР