На тази дата през 971 година след ожесточено сражение, продължило

...
На тази дата през 971 година след ожесточено сражение, продължило
Коментари Харесай

14 април - византийската армия превзема Велики Преслав

На тази дата през 971 година след яростно стълкновение, траяло два дни, византийската войска завладява Велики Преслав и пленява българския цар Борис II.

В края на 60-те години на X век киевският княз Светослав I, подбуден от византийския император Йоан I Цимиски, потегля на поход към България и съумява да завладее североизточната част на страната, в това число огромните градове Дръстър (дн. Силистра) и Преслав (971).

Той продължава похода си на юг и атакува византийците, които в последвалата война влизат в Източна България в началото като освободители и прогонват русите. Император Йоан Цимиски обаче взема решение да се възползва от създалото се състояние и окупира източните български земи, в това число Дръстър и Преслав, като пленява българския цар Борис II и заграбва преславската съкровищница. В чест на успеха си император Йоан именува града на себе си, давайки му византийското название „ Йоанопол “. Градът е освободен от цар Самуил през 976 година и остава в български ръце до 1001 година, когато още веднъж попада под византийско господство. След възобновяването на българската страна след въстанието на Иван Асен I и Теодор-Петър (1185-1187) Преслав още веднъж се трансформира в българска цитадела.

Сред археологическите находки е открита керамичната икона на св. Теодор Стратилат, Преславското златно богатство и керамичният иконостас от Дворцовия манастир, неповторима сбирка от оловни печати, скъпа колекция от епиграфски монументи, шахматна дрънкулка (пешка).

Вижте повече в " Българска история " - Падането на Преслав – ударът, който предначерта българската история
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР