На тържествена церемония в Европейския парламент (EП) в Страсбург евродепутатите

...
На тържествена церемония в Европейския парламент (EП) в Страсбург евродепутатите
Коментари Харесай

Европа отбелязва 20 години от въвеждането на еврото

На тържествена гала в Европейския парламент (EП) в Страсбург евродепутатите означиха 20-годишнината от въвеждането на еврото, съобщи кореспондент на .
Председателят на Екологичен потенциал Антонио Таяни откри празничната сесия, като на събитието участваха също по този начин ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги, ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену, ръководителят на Комисията по стопански и парични въпроси на Екологичен потенциал Роберто Гуалтиери и някогашния ръководител на ЕЦК Жан-Клод Трише.
Преди 20 години (на 1 януари 1999 г.) 11 страни фиксираха обменните си курсове, възприеха обща парична политика в границите на Европейската централна банка и вкараха нова валута на международните финансови пазари - еврото. Три години по-късно евробанкнотите и евромонетите влязоха в обращение.

Днес еврото е паричната единица на 19 страни от Европейски Съюз и повече от 340 млн. жители. В момента 74% от европейците се изричат в поддръжка на европейския стопански и паричен съюз с единна валута еврото. Това е най-високата оценка до момента.
Шестдесет страни и територии с население 175 млн. души са обвързали личните си валути директно или индиректно с еврото. То е втората най-предпочитана международна валута за интернационалните заплащания, заеми, кредитиране и запаси на централните банки.
Научете повече за единната валута на особено основания за годишната уебсайт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР