На тържествена церемония в Драматичния театър Община Търговище връчи годишните

...
На тържествена церемония в Драматичния театър Община Търговище връчи годишните
Коментари Харесай

Община Търговище връчи годишните награди за образование, наука, култура и изкуство

На тържествена гала в Драматичния спектакъл Община Търговище връчи годишните награди за обучение, просвета, просвета и изкуство във връзка 24 май.

На церемонията участваха кметът доктор Дарин Димитров, ръководителят на Общинския съвет Емине Якубова, общински съветници, управителният екип на Общината, представители на културни и просветителни институции.

В приветствието си кметът доктор Дарин Димитров съобщи, че няма по-голяма наслада от това да означаваме дружно този най-български празник. „ Днес сме тук, обединени от любовта към езика ни, към писмеността, просветата, науката, културата. Изказваме благодарността си към Вас, хората, които пазят и развиват духовността ни. Радостен съм, че точно такива хора сме се събрали да честваме през днешния ден. Вие сте хората, които дават подтик на развиването на локалната ни общественост “, съобщи кметът.

С годишна премия за изкуство и просвета е удостоена писателката Неда Антонова. Отличието се връчва за безспорния й принос в региона на литературата. Неда Антонова е един от най-ревностните откриватели на българската история и деен участник в публичния и културния живот.

За повсеместен принос в областта на културата е отличен Професионален фолклорен отбор „ Мизия “ към Община Търговище, с основен живописен началник Любчо Василев.

В категорията за публицистика премията е за дългогодишния сътрудник на Българското национално радио в Търговище – Евтим Петков. Отличието се връчва за неговата отдаденост, дейна работа и за цялостния му принос в региона на културата.

В категорията за театрално изкуство отличени са Грета и Емил Неделчеви, и Цветинка Иванова.

В категорията за изящни изкуства носители на премията са двама. Това са шефът на Художествена изложба „ Никола Маринов “ Пламен Проданов, както и сценографът Стефанка Кювлиева.

Дипломите в категорията „ Културно-историческо завещание “ са присъдени на уредниците в Регионалния исторически музей Светлана Аврамова и Николай Ставрев.

Дългогодишният секретар на читалище „ Напредък-1864 “ – Търговище заслужи оценката за мениджмънт и администрация на културата.

Два състава на Центъра за юношески действия и начинания са отличени в категорията „ Самодейно творчество “. Това са Детски фолклорен отбор „ Шарено герданче “, с ръководители Светла Стаменова и Анжела Георгиева, както и Школа за съвременен балет „ Вега “, с началник Марианна Савова.

В категорията за предучилищно образование премията получи Албена Димчева, старши преподавател в ДГ № 2 „ Осми март “. За начален стадий на междинното обучение годишна премия е за Ваня Таскова, старши преподавател в I ОУ „ Христо Ботев “. В категорията „ Гимназиален стадий на междинното обучение “ e отличена инж. Илияна Якова, старши преподавател теоретично образование в Професионална техническа гимназия „ Цар Симеон Велики “. За повсеместен принос и дългогодишна активност в региона на образованието отличените са двама. Това са Дарина Стоянова – основен преподавател в прогимназиален стадий в І ОУ „ Христо Ботев “, както и Милчо Манев – шеф на Обединено учебно заведение „ Христо Ботев “, село Макариополско. Наградата за педагогичен колектив заслужи екипът на III ОУ „ П. Р. Славейков “.

С грамота за обучение и просвета, в филантропичната област, е отличена Михаела Станчева – ученичка в 7 „ в “ клас в І ОУ „ Христо Ботев “. В природо-математическата област грамота е връчена на Мария Георгиева, 11 „ в “ клас в I СУ „ Св. Седмочисленици “. В региона на изкуството грамотите са за Вяра Атанасова, 8 „ г “ клас в I СУ „ Св. Седмочисленици “, както и Йоанна Георгиева, ученичка в 11 „ а “ клас във II СУ “Проф. Никола Маринов “. В региона на спорта е отличен единадесетокласникът в Спортно учебно заведение „ Никола Симов “ Сали Салиев. В региона на професионалното образование премиите са за Никола Райков и Явор Янков, и двамата възпитаници в 10 „ а “ клас на ПТГ „ Цар Симеон Велики “.

Наградите са регламентирани в Наредбата за символиката на общината, а номинации можеха да бъдат оправяни от цивилен организации, съюзи и институции в областта на образованието и културата. Отличените са определени от две комисии, формирани от общински съветници и специалисти от общинската администрация, след разглеждане на всички постъпили кандидатури.

Церемонията приключи с театралната режисура „ Съвършената – Преподобна Стойна “ по едноименния разказ на Неда Антонова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР