На тържествена церемония, предавана пряко в Интернет от Анатомичната аула

...
На тържествена церемония, предавана пряко в Интернет от Анатомичната аула
Коментари Харесай

Млади лекари положиха клетва онлай

На тържествена гала, излъчена директно в Интернет от Анатомичната зала на Медицинския факултет към МУ-София, 477 млади лекари поставиха Хипократовата клетва. От тях 262-ма са българи, а чужденците са 215. Пандемията от Ковид-19 и ограниченията за сигурност постановиха Випуск 2020 да постави клетвата онлайн.



В аулата участваха единствено цялостните отличници, които получиха премията „ Златен Хипократ ”. Във Випуск 2020 те са рекордните 9. Останалите им сътрудници се включиха от домовете си и се виждаха на специфична видеостена в залата.

Ректорът на МУ-София, акад. Лъчезар Трайков, поздрави персонално абитуриентите, които са изпълнили „ сложната и виновна задача “ да завършат образованието си по медицина, и то с спомагателното предизвикателство на доброволческия труд във време на пандемия.

„ В последната година животът ни беше белязан и от още едно предизвикателство – пандемията от Ковид-19, която изправи всички нас - лекари, експерти, преподаватели, студенти,  пред тествания, за които сякаш не бяхме напълно готови. Дали съумяваме да се приспособяваме и да бъдем на висотата на упованията на обществото към нас?

Моят безапелационен отговор е „ Да “. Доказваме го с обстоятелството, че нашият университет е измежду водещите в страната по брой научни изявления, по извоювани и осъществени научно-изследователски планове в партньорство с най-авторитетните международни университетски центрове, по принос в създаването на новаторски просветителни стратегии за висока професионална подготовка във всички области на медицината. Тук измежду нас са носители на влиятелни награди и оценки, участници в интернационалните научни мрежи, сегашни откриватели и бъдещи откриватели.

Зад всички тези триумфи стоят Вашата непримиримост, воля и непрекъснати старания. Вие доказахте, че притежавате тези достолепия.

Но доказахте и още нещо – че можете да се издигнете над суетата и злободневието, над дребнотемието и лицемерието и когато е належащо, да поставите дълга и желанието да помогнете над всичко. Вашият непринуден труд по време на пандемията е индикативен за това. ”, съобщи в словото си ректорът.

Приветствие към абитуриентите насочи и проф.д-р Димитър Буланов, декан на Медицинския факултет, преди да изчете Хипократовата клетва:

„ Горди сме, че възпитаниците на Медицински факултет – лекари и студенти, с достолепие се изправят в битката с заболяването и рискувайки живота си, се отдават на пациентите. Горди сме, че колкото и да е комплицирано, мъчно и извънредно през днешния ден образованието, вие не загубихте религия в полезностите на здравното обучение и положихте нужните старания за преодоляването на знанията. ”



Проф. Буланов акцентира още: „ Днес светът е отворен и наличен за Вас. Имате прелестната опция да пътувате, специализирате, учите и работите в доста европейски и други страни. Убеден съм, че ще успявате. Но където и да отидете – не забравяйте, че страната ни и нашият народ има потребност от Вас и Вашите познания и умения. ”

Деканът благодари на преподавателите за това, че безрезервно са предали знанията и опита си на младите лекари и са ги подготвили за провокациите на специалността. Той се обърна и към всички близки на завършващите като посочи какъв брой е била значима тяхната поддръжка през годините на следване на младите експерти.

Пълната отличничка доктор Мария Динкова изрече благодарности от името на целия Випуск 2020 към преподавателите и към управлението на университета и на факултета. „ Благодаря на управлението на университета, което без значение от актуалните условия съумя да ни разреши по този предвидлив и актуален метод тържествено да отбележим нашето дипломиране като по едно и също време с това не рискуваме здравето и благополучието на нашите близки. Тя цитира Николай Хайтов, който споделя „ Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш ”. Вие сътрудници, искахте, можахте и го направихте – станахме лекари. Остава ни единствено да бъдем! ”
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР