На своя сесия в Доха, Катар, Комитетът за световното наследство

...
На своя сесия в Доха, Катар, Комитетът за световното наследство
Коментари Харесай

10 от най-впечатляващите нови обекти в списъка на ЮНЕСКО

На своя сесия в Доха, Катар, Комитетът за международното завещание добави още 26 нови забележителности в листата на Световното завещание на ЮНЕСКО. Така общият брой на обектите доближи 1007 в 161 страни по света.

Припомняме ви, че родните обекти измежду тези 1007 са общо 11 – 7 представителя на материалното културно завещание: Несебър, Рилски манастир, Свещарската гробница, Ивановски скални църкви, Боянската черква, Мадарския конник и Казанлъшката гробница.; 2 на нематериалното завещание: Нестинарството и Бистришките баби; и 2 представителя на естественото завещание: Национален парк Пирин и Природен резерват Сребърна.

Ето и 10 от най-впечатляващите нови обекти в листата със международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО, които си заслужава да видите.

1. Болгар, Русия

Историческият и археологически комплекс Болгар се намира на крайбрежията на река Волга, южно от град Казан, Татарстан. Крепостта е столицата на цивилизацията на Волжките българи, съществувала сред 7 и 15 век. През 13 век става и първата столица на Златната Орда. След като локалното население приема исляма при започване на 10-ти век, през днешния ден той е място за поклонение на татарските мюсюлмани. От 2005 г насам град Болгар е пър­вият съветски обект, който е при­ба­вен към спи­съка на ЮНЕ­СКО, където все още има общо 26 съветски кул­турни обекта.

2. Пещерата Шове, Франция

 10 от най-впечатляващите нови обекти в листата на ЮНЕСКО

Пещерата Шове има високата естетическа стойност заради размаха на употребяваните техники, комплицираният нюанс и благосъстоянието на тематиките на скалните рисунки в нея. Кръстена на своя изобретател, тя съдържа над 1000 забележителни скални рисунки, изписани по стени и тавани с повърхност над 8000 кв.м. Въглеродният разбор потвърждава, че пещерата е била населявана преди повече от 30 000 години. Още в геологическите времена на обитаване, скален пай блокира входа към пещерния комплекс и по този начин рисунките остават непокътнати във времето до 1994, когато пещерата е открита от екип спелеолози. Шове и всичките ѝ разклонения към момента не е изцяло проучена. Учените не престават разногласията към нейното предопределение.

3. Лозовите масиви на Пиемонт, Италия

Лозовите масиви в италианския район Пиемонт включват пет винарски района, фамозни както с невероятните си пейзажи и замъка Кавур, по този начин и с ролята си в италианската история. Регионът има дълга история на винопроизводството, която стига до пред-римския интервал. Археологически разкопки демонстрират, че вино се е произвеждало в района най-малко от 5-и век преди Христа. Зоната включва над 10 хиляди хектара земя, 29 градчета и селца, множеството ангажирани във винопроизводството. Пиемонт е петдесетият обект на Италия в листата на ЮНЕСКО, а регионът носи формалното географско наименование Ланге-Роеро и Монферано.

4. Древните градове Пю, Мианмар

 10 от най-впечатляващите нови обекти в листата на ЮНЕСКО

Древните градове Пю били система от градове страни в сегашен Мианмар. Комплексът включва останките на 3 града, оградени с крепостни стени и изкопи, ситуирани в област, поддържана с изкуствено напояване. Процъфтявали са сред 200 година пр.Хр. и 900 година сл. Хр. Разкопките разкриват дворци, гробници и ранно индустриално произвеждане.

5. Имперското абатство Корвей, Германия

Имперското абатство Корвей е ситуирано по продължение на река Везер. То е било авторитетен бенедиктински манастир, който по времето на Свещената римска империя е зависещ директно на императора, а неговият шеф е носил купата княз-абат. Каролинският комплекс е единствената запазила се сграда от времето на Каролинския подем в Германия.

6. Пергамон, Турция

 10 от най-впечатляващите нови обекти в листата на ЮНЕСКО

Руините на древногръцкия град Пергамон се намират в Егейска Турция, покрай град Бергама. Акрополът на Пергамон е бил столица на древногръцката династия на Аталидите. Комплексът пази останките на светилището на Атина, Траян и Асклепий, руините на няколко кралски дворци на Елинските царе. Забележителна част от Пергамон е Асклепион, която се смята за първата болница в човешката история. Интерес съставляват и руините на големия древен спектакъл.

7. Началото на Пътя на коприната

В древността Пътят на коприната е служел първо за експорт на коприна от Китай, по тази причина и е наименуван по този начин. Кандидатурата за Началото на античния Път на коприната е подадена взаимно от Китай, Киргизстан и Казахстан. Коридорът Чанган-Тяншан е 5000-километрова система от пътища, която е част от още по-голямата система за превоз на коприната в Централна Азия. Създаден сред II век прочие Хр. и I век сл. Хр., той се употребява за търговия до XVI в.

8. Рани-ки-Вав, Индия

 10 от най-впечатляващите нови обекти в листата на ЮНЕСКО

Рани-ки-Вав или Кладенецът на кралицата е издигнат през XI век и се намира в Патан, Индия, на брега на река Сарасвати. Обектът е образец за присъщите за така наречен стъпаловидни кладенци, които се изграждали по тези земи от 5000 години. Те са значими системи за събиране на вода в Индия, постоянно са и храмове на водата. Рани-ки-Вав има седем равнища стъпала и се е употребявал за храм със свещена вода.

9. Делтата на река Окаванго, Боствана

Делтата на река Окаванго е най-голямата вътрешноконтинентална безотточна делта на Земята. Разположена е напълно на територията на Ботсвана. Тя съставлява плитко и заблатено място, граничещо с пустинята Калахари. Основният източник на вода съставлява река Окаванго, която води своето начало от Анголските възвишения. Легиони от слонове, зебри, биволи, жирафи и хипопотами, а птичата колония няма равна на себе си. По източните крайбрежия на делтата е резерватът „ Мореми “, чиито забележителни пейзажи са едни от най-живописните в Южна Африка.

10. Пещерите Мареша и Бет Гуврин, Израел

 10 от най-впечатляващите нови обекти в листата на ЮНЕСКО

Този град под града с изкуствени пещери изкопани в меката варовикова канара се намира в Долна Юдея, Израел. Има зали и пространства с разнообразни форми и функционалности, които са ситуирани под руините на античните градове близнаци Мареша и Бет Гуврин. Използвани са в продължение на повече от 2000 години от желязната епоха до времето на кръстоносците.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР