На свободния пазар се търгуват към 2500 мегаватаза 2 млрд.

...
На свободния пазар се търгуват към 2500 мегаватаза 2 млрд.
Коментари Харесай

Криза с тока. 50 000 фирми изпищяха от поскъпването му

На свободния пазар се търгуват към 2500 мегавата

за 2 милиарда лева

Скандали, тежки думи и обвинявания за повишаването на тока за свободния пазар с 30% се развихриха през последните седмици. Защо изненадващо търговци на ток трансформират цените си на пазар, на който по сметки на специалисти се върти търговия с електрическа енергия за 2 милиарда лева?

Големият бизнес скочи, че в придвижване му трансформират контракти за доставки на ток от 70 на 120 лева Някои компании получават трето писмо от доставчика си, за промяна на цената и че даже от 1 февруари не могат да ги доставят с ток.

Председателят на енергийната комисия в Народното събрание предвижда повишаване сред 50 и 90%.

Защо? Какво се случи? Каква е картината на пазара?

Нищо извънредно,

а цените в

джаза,

реагира човек от промишлеността.

Товарът на електроенергийната система в декемврийските дни е сред 4172 и 6400 мегавата. В 15 ч във вторник той бе 5728 мегавата. Нищо извънредно като през предходната година, когато той стигна и 7900 мегавата и се наложи да се ограничи износът. А през тези зимни месеци и износът е по-малко.

Защо тогава цените са нагоре, като няма дефицит на ток?

Енергийни анализатори одобряват за правилни 70 млн. лева загуби, които оповестиха от асоциацията на търговците на електрическа енергия в България. Само че тълкуването им е, че доста от тях са продавали на ниски, дъмпингови цени, с цел да привлекат клиенти. И защото в този момент ги притискали да си платят таксата “задължения към обществото ”, която общо е към 56 млн. лева, това било една от аргументите да се избиват бързо тези загуби. Съветът е, че

тази дупка би

трябвало да се

запълва не за

месец-два,

а за по-дълго време и увеличението на цените да е по-плавно. Например с по 2 лева на мегаватчас, а не с тези проценти.

Големи търговци отхвърлят обаче да са продавали на дъмпинг. Но пък казусът с “Фючър енерджи ” ги тормозил, и с цел да не изпаднели в сходна обстановка, към този момент не трябвало да натрупат загуби, с цел да бъдат клиентите им от бизнеса добре.

Освен това през лятото цените освен у нас, само че и в района са били към 70 лева Един от търговците сподели, че когато е купувал на 69 лева за мегаватчас за 2018 година, са му казвали, че бърка, защото цените щели да падат до 62 лева Само че трендът, който бе надолу от много време, се обърна.

Свободният пазар у над към този момент е над 50%. По данни на работодателите над 50 000 са компаниите, които купуват ток на него. Но пък електрическата енергия се продава на борсата от две централи - АЕЦ “Козлодуй ” и “Марица-изток 2 ”, както и от НЕК и на пазара са едвам към 20 дейни търговци.

Особено през зимата и при по-високо ползване от семействата ток от двете централи се отклонява за контролирания пазар.

И промишленост, и търговци на ток от дълго време стачкуват, че се кроссубсидират семействата.

И до момента в който

до неотдавна токът на

свободния пазар

бе по-евтин от

този на

контролирания, в този момент

наклонността е

противоположна

При цена на еленергията за семействата и дребния бизнес, който още стои на контролирания пазар, сред 70 и 80 лева за мегаватчас, в този момент на свободния пазар токът се продава от 90 лева нагоре. Кризата с тока за бизнеса накара Делян Добрев да посъветва дребните компании да се върнат на контролирания пазар, защото в този момент цените на него са по-ниски. Така у търговците, които към този момент са напазарували ток за 2018 година, ще останат свободни количества и цените на свободния пазар ще паднат.

Същия ден асоциацията “Свободен енергиен пазар ” реагира, че ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание е против пазара.

Ситуацията с цените на електрическата енергия за бизнеса се взриви, откакто Народното събрание единомислещо гласоподава на 13 декември всичкият ток за свободния пазар да се продава на борсата от 1 януари 2018 година Мотивът на депутатите е, че по този начин ще се постави завършек на търгуването на ток под масата и по телефона. На тези причини от асоциациите на търговците реагираха, че страната би трябвало да може да си управлява централите и да отстрани, в случай че има, корупционни практики.

В дните по-късно гласоподаване от средите на бизнеса започнаха да идват сигнали за получени писма от търговците, с които се желае смяна на към този момент подписани контракти с нови, по-високи цени, с искане да се реалокира работата през нощта и така нататък

Тогава пък

търговците

обявиха, че не те

дефинират

цените, а

централите и

пазарът

и защото има дефицит, те се подвигат. Пред “24 часа ” техен представител сподели, че някъде се губят, може би се крият към 200 мегавата.

Бизнесът заплаши, че ще събере ключовете от фабриките и ще ги даде на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, с цел да ги ръководи тя.

На среща на бизнеса с министър Петкова и представители на държавната енергетика шефовете на централите обявиха, че няма дефицит. Дори шефът на НЕК съобщи, че му остават дневно непродадени сред 50 и 200 мегавата. На срещата тя е споделила, че не може да въздейства на свободния пазар.

Бизнесът пита още докога по дълготрайни контракти ще се продава най-много базова сила, т.е. мегаватите, които се продават, с цел да се употребяват с еднакъв товар за денонощие.

Справка на уеб страницата на Българската самостоятелна енергийна борса демонстрира, че в петък, 15 декември, са изтъргувани 100 мегавата, или 876 000 мегаватчаса от 1 януари до 31 декември 2018 година на цена от 79 лева за мвтч. На 18 декември пък са пуснати 5 мегавата от 1 януари до 28 февруари с цена от 99,27 лева за мвтч.

Търговци изясняват, че централите пускат дребни количества и защото те

са обезпечили

към 30% от

нужния

им ток за

идната

година, то

ползата е

огромен и цените

се подвигат

Тъй като държавната енергетика е задължена да покрива квотите си за контролирания пазар на избраните от КЕВР цени, то тази процедура е обяснима. С по-малките количества те печелят повече и по този начин компенсират загубите си от контролирания пазар.

Само че тези високи цени, които се реализират с дребни количества, са претекст на търговците да ги показват като референтни, споделят търговци.

Основната причина за по-високите цени у нас е, че българският пазар е част от районния и европейския, а сега цените там са високи.

Има търговци, които купуват от борсата ни електрическа енергия, която въобще не остава на българския пазар, а се изнася. Попитахме какви са били цените на пазара в спешните зимни месеци на предходната година. Базовият товар е бил с цена окоро 65 лева, а пиковият - 85-90 лева

Сега базовият е сред 85 и 99 лева, а пиковият стига и до 160 лева

От 1 януари месечните и тримесечните количества на еленергията за свободния пазар ще се продават единствено на платформата за дълготрайни контракти на борсата. Основните количества еленергия на свободния пазар са тъкмо за дълготрайните контракти. 20% от количествата са за пазара “ден напред ”, а на започващата от януари платформа за търговия в границите на деня евентуално ще се продават към 5% от електрическата енергия. Тя е най-много за балансиране, предвиждат енергийни специалисти. Някои от тях оферират и

да се трансформират

разпоредбите за

търговия,

които се пишат от КЕВР, и да се планува офертите да се подреждат авансово, преди да бъдат пуснати количествата електрическа енергия на борсата и да купува най-високата цена. Така ще се отстрани опцията за 3 секунди да се купува ток за по 69 лева Това е още една от ограниченията, които ще разрешат да се възстановява обстановката.

От момента на рецесията с цените на тока от промишлеността, а и от депутати в Народното събрание все по-често идват питания за либерализацията на пазара.

Докладът на Световната банка е подготвен от година и половина, а ограниченията за цялостното му отваряне не се виждат. Какво се случва с така наречените контракти за разлика, тъй като след приемането им в Закона за енергетиката на свободния пазар ще могат да отидат всички централи, които в този момент продават по субсидирани цени. Това са двете американски централи в комплекса “Марица-изток ”, всички възобновими източници - главно вятърни и фотоволтаични паркове, както и топлофикациите и заводските тецове, които създават ток по смесен прийом.

Какво значат договорите за разлика? Централите продават на борсата, а разликата сред пазарната цена и тази по договорите се покрива от фонда “Сигурност на електроенергийната система ”.

Този метод е определен от България, с цел да може да се либерализира пазарът и субсидираните производители да продават ток на него. Днес при министъра на енергетиката Теменужка Петкова се събират всички страни, наранени от рецесията на тока.

Изкарват топлофикации
и фабричен тецове

на пазара на ток

Токът на топлофикациите и на заводските централи да се продава единствено на свободния пазар. Тези промени в Закона за енергетиката се приготвят за началото на годината. С тях пилотно на пазара ще бъдат изкарани така наречените когенерационни централи, научи “24 часа ” от чудесно осведомени източници. В момента тяхната електрическа енергия се изкупува по закон от НЕК на преференциални цени.

Към тях за първи път и пилотно ще се приложат така наречените контракти за разлика. Те ще продават тока си на борсата, а разликата сред пазарната цена и преференциалната ще се покрива от НЕК от тасата “задължения към обществото ”.

“24 часа ” научи, че самодейността за този сегмент от либерализацията на пазара ще пристигна от депутати от ръководещото болшинство.

Така на борсата ще бъдат препоръчани още сред 200 и 400 мегавата според от сезона. Справка в уеб страницата на ЕСО демонстрира, че във вторник когенерациите са давали 6,19% от еленергията в този ден, или са били натоварени 372 мегавата мощности. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР