На срещи и предизборни агитационни обиколки за втори мандат в

...
На срещи и предизборни агитационни обиколки за втори мандат в
Коментари Харесай

Любимите на Тръмп сектори – най-слабите звена на американската икономика

На срещи и предизборни пропагандни обиколки за втори мандат в Белия дом президентът Доналд Тръмп приканва за възобновление на американските индустрия, с цел да бъде възобновена страната с " американска стомана, " американско сърце " и " американски ръце ".

При все това макар неумолимото потребление на наказателни мита, с цел да наклони везните в интерес на американските компании, секторите, на които той се пробва да помогне, станаха най-слабите звена в другояче стабилната стопанска система.

Малко повече от година преди новите избори Тръмп си приписва заслугите за най-силната стопанска система в развития свят. Растежът на американската стопанска система навлиза в 11-та си поредна година, а безработицата е на исторически най-малко.

Макар работните места в бранш на услугите и администрацията да преобладават в американската стопанска система, Тръмп продължава да поддържа работните места в заводите и мините, които бяха източникът на живителни сили за стопанската система предишния век.

Американските стоманодобивни фабрики ръмжат, завръщайки се към живот, съобщи той предишния месец във Флорида. Същия ден американската стоманодобивна компания US Steel разгласи, че заводите й в Мичиган и Индиана ще спрат работа, до момента в който не се усъвършенства обстановката на пазара.

В Западна Вирджиния той съобщи: " Въглищната промишленост се завръща ".

Всъщност обаче секторите, които Тръмп пази - въгледобив, произвеждане на стомана, алуминий и коли - бяха наранени от съчетанието на пазарни сили и изменящите се технологии, фактор отвън неговия надзор, или пострадаха тъкмо от нещата, които той направи, с цел да ги отбрани, споделят икономисти и анализатори.

Миналия месец национално изследване за интензивността в индустрията регистрира най-ниското ниво на този индикатор от близо три години, като едвам избегна стесняване.

Същевременно районни изследвания също регистрират рекордни спадове.

През март броят на служащите в американския индустриален бранш се сви за първи път от близо две години, като в този момент пораства по-бавно, в сравнение с останалата работна мощ в Съединени американски щати.

" Очевидно има много забележителен детайл на хипербола в това, което споделя президентът, " означи Скот Пол, който е президент на обединяването Alliance for American Manufacturing, което поддържа митата, които Тръмп наложи върху стоманата, алуминия и китайския импорт.

Той обаче прибавя: " Мисля, че е почтено да отбележим, че доста американци желаеха да видят президент, който се бори за американската промишленост. "

Тръмп наложи вносни мита за стотици милиарди долари, предоговори търговски съглашения и развява закани към Китай, Европейски Съюз и Мексико, като в същото време заплаши обществено компании, които затварят заводи в Съединени американски щати или изнасят производството си от страната.

Слабото търсене от чужбина, мощният щатска $ и траялото десетилетия развиване надалеч от локалното произвеждане докара до прогресивно стесняване на американския индустриален бранш, сподели Грегъри Дако, основен икономист за Съединени американски щати към Oxford Economics. Световната комерсиална война на Тръмп също не оказва помощ.

" Най-голямата опасност " за автомобилопроизводителите?

Мерките, които се ползват под формата на протекционизъм, засегнаха самите браншове, които трябваше да защитят. Това не може да се избегне, сподели пред Агенция Франс Прес Дако.

За да поддържа въглищната индустрия, президентът ограничи разпореждания, свързани с климата и замърсяването.

Миналия месец разпореди енергийното министерство да налее милиони в изследване за това по какъв начин да се увеличи успеваемостта на въглищните топлоелектрически централи.

Въглищата обаче са в рецесия .

Тъй като множеството електроцентрали минават към по-евтините запаси - вятър, слънце и природен газ - потреблението на въглища внезапно е спаднало до най-ниското си ниво от 40 години съгласно министерството на енергетиката, а банкрутите зачестиха, като бяха затворени десетки мини, бяха свити мощностите, а заетостта на стотици служащи понижа.

И макара американското произвеждане на примитивен алуминий да набъбна с помощта на 10-процентовите мита, които наложи Тръмп предходната година, броят на работещите в американските алуминиеви фабрики в действителност спадна с 1%, откогато Тръмп стана президент съгласно министерството на труда.

На Уолстрийт цените на акциите на най-големите американски производители Century Aluminum и Alcoa Corp спаднаха с над 50% през последната година.

Цените потъват от предходната година основно поради свръхпредлагането от Китай, сподели Том Лиъри, вицепрезидент на Harbor Aluminum в Тексас, като добави, че надбавките на вътрешния пазар са нарастнали поради митата, което значи, че създадените в Съединени американски щати артикули постоянно не са по-евтини от вноса.

Не са задоволителни митата от 10 %, добави Лиъри.

Автомобилните производители наливат милиарди в създаването на нови технологии за самостоятелни и електрически коли, като закриват фабрики, произвеждащи седани и компактни коли, които американците към този момент не желаят да купуват.

В резултат на това секторът освобождава служащи с най-бързия ритъм след Голямата криза съгласно компанията Challenger, Gray & Christmas, която работи в бранша по заетостта.

Чарлс Чийсбъро, старши икономист в Cox Automotive, сподели, че помпозния език на Тръмп в Туитър накара автомобилопроизводители добре да обмислят изнасянето на производството си.

При един от изблиците си в Туитър в петък Тръмп още веднъж възпя митата като " страховит инструмент за преговаряне, страховит източник на доходи и най-важното - мощен метод да се накарат фирмите да дойдат в Съединени американски щати, а тези, които са ни напуснали, да се завърнат ".

Заплахата му обаче да наложи мита от 25 % върху вноса на коли и автомобилни елементи ще докара до съществени разтърсвания в автомобилното произвеждане на Съединени американски щати по метод, който е мъчно да бъде измерен количествено.

Бих споделил, че президентът към момента остава най-голямата опасност за бранша, сподели пред Агенция Франс Прес Чийсбъро.

Дълглас Гилисън, Франс прес

(БТА)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР