На срещата на върха в Брюксел държавните и правителствени ръководители

...
На срещата на върха в Брюксел държавните и правителствени ръководители
Коментари Харесай

Борисов получи поздравления за начина, по който страната ни пази границите

На срещата на върха в Брюксел държавните и държавни ръководители на страните от Евросъюза през днешния ден разискват миграцията и сигурността. Българският министър председател Бойко Борисов още веднъж е получил поздравления за метода, по който страната ни пази външните граници на общността. Според него в този момент миграционният напън към България идва от гръцката граница. Борисов разяснява, че доста значими са споразуменията с африканските страни, които да стопират миграцията към Европа. Следващата седмица той ще води диалози по тематиката в Кайро.

„ По тематиката миграция още веднъж срещнах всички, поканих ги да дойдат в България. Едно по едно нещата към този момент се подреждат. Не можем да приказваме за вторично систематизиране преди да сме решили въпроса с външните граници. Чухме въпросите и проблемите, които имат и Испания, и Италия, и Франция, само че в това време им задавах четирите стълба, съгласно които всяка една страна може да се оправя, подпомагана от Европейски Съюз. Първият е да има политическа воля – всяка една страна да си влага в своята гранична сигурност. Дали в огради, заграждения, войска, гранична полиция, кораби, моряци, термокамери, проходими машини, командироване на служители на реда от вътрешността на страната – това, което е направено в България ", разяснява Борисов и посочи, че второто, което зависи от целия Европейски Съюз, е съглашение с трети страни.

„ Както ние имаме с Турция, по този начин и с други, откъдето потеглят миграционните процеси. Трето, в случай че е належащо, както за България се дадоха 160 млн. евро за техника, за термокамери и всичко останало, да се подкрепи по този начин и всяка една страна, която изиска избрана сума. Виждате че на фона на милиардите, за които се приказва, и ние сме изхарчили към 80-85 млн. евро от цялата сума досега. Само педи една седмица дадохме 341 нови джипове ", добави Борисов и изясни, че въз основата на тези три неща към този момент ще се приказва за вторичното систематизиране, солидарността, хуманността и всичко останало.

„ Заключенията са такива. Има три групи страни – едните, които споделят, че изрично не желаят мигранти, други, че алегорично биха взели, само че да се реши въпроса с външната граница. Третата група са залетите от мигранти – Германия, Швеция, Австрия, които желаят вторичното преразпределение. Дадох образец с това, че до този миг близо 3000 афганистанци сме извозили със аероплан и назад. Изказах своето терзание, че сега големият напън върху България идва от гръцката граница. За следващ път разгласих, че моята взаимност на България е да пазим външната граница по този начин, както всеки чужденец, който пристигна да види, да си потеглят с едно и също нещо, че страната ни се оправя прелестно с този проблем ", съобщи той.

Попитан дали има изгледи за съглашение с трети страни, той отговори: „ Мисля, че това е тематика, по която е неточно да се приказва. Нашият усет по тематиката се е оказал правилен ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР