На среща в НС финансовият министър обещал запазването на 9%

...
На среща в НС финансовият министър обещал запазването на 9%
Коментари Харесай

Сглобката се тресе! Пеевски посъветва Асен Василев да преосмисли поведението си

На среща в Народно събрание финансовият министър заречен запазването на 9% ставка на Данък добавена стойност, само че след това се отметнал.

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски изрази неодобрение от взаимоотношението сред финансовия министър Асен Василев и парламентарните групи, които поддържат държавното управление. В изказване от името на Движение за права и свободи Пеевски приканва Василев да премисли държанието си, припомня му, че по Конституция страната ни е парламентарна република и дава за образец случая с обещанието за опазване на ставката от 9% за ресторантьорите, от което финансовият министър след това се е отметнал.

" В последните дни буди неразбиране фактът, че финансовият министър Асен Василев е градивен в диалозите, водени в Народното събрание и по телефона, само че напускайки постройката на Парламента, като че ли освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското съглашение, показва назад мнение пред медиите. Конкретният мотив е контрактуваното в наша среща опазване на 9%-то Данък добавена стойност за ресторантьорския бизнес, както и отпадането на препоръчаната от него мярка, известна като " донос-бонус ", декларира Пеевски, представен от пресцентъра на Движение за права и свободи.

" В извършения диалог в Народното събрание, в който участваха и Бойко Борисов и Делян Добрев, тематиката беше разисквана задълбочено и при ясно заявена поддръжка за това да се извърши пакет от ограничения, с които да се реализира оптимално изсветляване на бизнеса, бе реализирано изрично общо единодушие, в това число и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%. Защото като политици, ние сме длъжни да следваме дневният ред на обществото и със всички свои решения за работим за богатството и ползите на хората. И разговорът, който имахме и на тази среща беше повече от добър ", споделя той каква е била сделката.

" За страдание, часове по-късно министър Василев избра трибуната на Министерски съвет, с цел да се отметне от постигнатите сделки, а в ефира на БТВ в неделя още веднъж настоя за своето решение да върне 20% Данък добавена стойност за сектора ", установи Пеевски.

Той е безапелационен, че ПГ на Движение за права и свободи няма да поддържа нарастването на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес. И предвижда, че това предложение евентуално няма да получи нужната парламентарна поддръжка. ГЕРБ също са за запазването на 9% ставка на Данък добавена стойност, което значи, че ПП-ДБ няма да получат нужните им гласове.

" Следователно, волята на болшинството е в посока опазване на 9% Данък добавена стойност за ресторантьорския бизнес, освен това дружно с осъществяването на изискванията за изсветляването му ", акцентира Пеевски.

" А що се отнася до изразеното от министър Василев недоумение и изненада, че е канен на срещи в Народното събрание, подсещаме, че по Конституция България е парламентарна република ", обръща се Пеевски към финансовия министър.

" Настоящата настройка е резултат от доверието, което гласоподавателите отредиха на партиите и обединенията в Народното събрание. Решението за тази сложна за осъществяване отговорност бе подбудено от нуждата да се излезе от спиралата на изборите, в която бяхме две години, и да се поеме по пътя на стабилизацията и евроатлантическата вероятност, които нямат опция.

Законодателят, в лицето на парламентарните групи, излъчили и подкрепящи държавното управление, е задължен да пази ползите на хората в страната, съобразявайки всяко свое решение с тази отговорност. А отговорност и дълг на представителите на изпълнителната власт - министър председател и министри е да извършват тези политики ", припомня още на Василев депутатът от Движение за права и свободи.

" Дълбоко имам вяра в това, че разсъдъкът ще надделее над персоналните упоритости и със съзнанието за мястото на всеки един в тази формула на властта, министърът на финансите ще премисли модела си на взаимоотношение с Народното събрание, изключително в навечерието на приемането на най-важния за него Закон за държавния бюджет. Защото нито той, нито цялото ни общество се нуждае от една изкуствено провокирана дестабилизация.

" Стабилността на страната, салдото сред управляващите и положителният разговор сред политиците са ключът към постигането на значимите национални задания, които стоят пред нас, на които хората чакат и разчитат ", приключва обръщението на Делян Пеевски.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР