На среща в Министерството на енергетиката пред широк кръг от

...
На среща в Министерството на енергетиката пред широк кръг от
Коментари Харесай

Световната банка предложи как да се реформира пазарът на ток

На среща в Министерството на енергетиката пред необятен кръг от заинтригувани страни Световната банка показа изследването си върху електроенергийния бранш в страната и рекомендациите за неговото реформиране по отношение на въвеждането на цялостна либерализация на пазара, оповестиха от Министерството.

Един от главните проблеми пред енергийния бранш са насъбраните в предишното финансови дефицити, сочи анализът на Световната банка. С подхванатите през 2015 и 2016 година ограничения за стабилизиране на системата тези дефицити понижават доста и сега браншът се развива стабилно.

Друг извод от направените разбори гласи, че българският електроенергиен пазар е изложен на ценови опасности при съмнения в доставките. Затова е значимо да има финансови механизми, които да ръководят тези опасности. Екипът на Световната банка предлага въвеждането на така наречен " контракти за разлика " като един от сполучливите модели за това. При този вид контракти се дефинира една референтна цена и измененията на пазарните цени по отношение на нея се компенсират от едната или другата договарящи се страни.

Една от дискутираните благоприятни условия е фонд " Сигурност на електроенергийната система " да бъде страна по тези контракти. Според екипа на Световната банка тази процедура е дала доста положителни резултати в други страни и това е високоефективен метод за сполучливо реализиране на прехода от модела " единствен покупател " към дерегулиран пазар.

Сериозно място в полемиката е било отделено на отбраната на така наречен уязвими консуматори. Още през предходната година работна група с присъединяване на специалисти от Групово дело " Енергетика " към Европейската комисия и на Министерството на труда и обществената политика формулира критериите за тези консуматори. За тях се предлага в първичния временен интервал да работи обществена цена за електрическата енергия в размер на 70 на 100 от либерализираната цена.

За фамилии, които се отопляват с електричество, тази цена ще важи до 150 квтч месечно ползване, а за останалите - до 100 квтч. Анализът на Световната банка показва, че използването на такава обществена цена ще обезврежда в огромна степен резултата от дерегулирането на цените.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР