На среща в Министерския съвет представители на бизнеса, правителството и

...
На среща в Министерския съвет представители на бизнеса, правителството и
Коментари Харесай

Бизнесът, правителството и синдикатите се разбраха как ще се борят с последиците от COVID-19

На среща в Министерския съвет представители на бизнеса, държавното управление и синдикатите подписаха Национално тристранно съглашение за превъзмогване на икономическите и обществените последствия от рецесията с ковид. Целта на съглашението е превъзмогването на националните несъответствия - бизнес среда, стопанска система, демография, пазар на труда и обществена отбрана. Всички ограничения от него ще бъдат изпълнявани през идващите 6-8 месеца. Те ще се осъществят като законодателни промени, както и като промени.

" Изработени са решения по пакет от антикризисни ограничения ", сподели вицепремиерът Марияна Николова.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев дефинира тристранното съглашение като " историческо ". " Стигнахме до извода, че би трябвало да бъдем съвременни работодатели и синдикати, да има един добър обществен разговор, разбрахме се да заровим томахавкатите. Успяхме да реализираме ксонсенсус по доста тематики, направихме взаимни отстъпки за доста неща - нещо, което мисля, че не е правено в България ", съобщи Домусчиев. Според него народен приоритет би трябвало да е влизането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Шенгенското пространство и чакалнята на Еврозоната.

Другите цели би трябвало да са битка със сивата стопанска система и корупцията, демонополизацията и картелите. Разработване на тактика България 2030 за подкрепяне на промишлености у нас, които имат конкурентни преимущества измежду останалите в Европейски Съюз. Ускорено създаване на е-управление, ограничение и понижаване на административната тежест над бизнеса, облекчение на активността на дребните и междинни предприятия.

Министърът на енергетиката и на стопанската система Теменужка Петкова благодари на обществените сътрудници за градивния разговор и добави, че от това по какъв начин ще се развива енергетиката, зависи до каква степен конкурентоспособен ще бъде българският бизнес.

" Приехме създаването и приемането на енергийна тактика на България до 2030-а с небосвод до 2050-а. Този документ ще даде ясната визия за това какво ще се случва в бранш " Енергетика ", пречупено през призмата на европейската зелена договорка. Договорихме се за създаването на ясна визия за бъдещето на Маришкия басейн, комплексът, който е енергийното сърце на България, обвързван с развиването на въгледобива, производството на ел. сила. До огромна степен точно този комплекс подсигурява енергийната сигурност на страната. Безспорно друга значима тематика е цялостната либерализация на пазара на електрическа сила в България, тъй като години наред сме една от последните страни членки на Европейски Съюз, която не го е сторила, само че имаме задължения, които би трябвало да спазим. Либерализацията ни ще мине през няколко етапи, като срокът е сред 3 и 5 години. Българският консуматор би трябвало да бъде оптимално предпазен, тъй като сме едни от първенците по енергийна беднотия в Европейски Съюз ", уточни министър Петкова.

" Работодатели, синдикати и държавно управление се споразумяхме по доста значими въпроси, за които бизнесът от дълго време сигнализира ", сподели от своя страна ръководителят на АИКБ Васил Велев. По думите му, се чака пазарният сегмент " ден напред "  да стане факт до края на годината. И посочи, че е значимо да се уредят взаимоотношенията сред страната и ТЕЦ-овете " Марица – Изток "  1 и 3. Настояването на бизнеса е въпросните централи да вземат участие в търг за потенциали, както и да дават електрическа енергия на положителни цени както за бизнеса, по този начин и за бита.

Икономическият министър Емил Караниколов настоя, че тристранното съглашение е със статут на национални цели – служащи, работодатели и държавно управление. 

" То визира доста тематики – бизнес, стопанска система, обществена отбрана, обучение, демография, и други отговорности, които взаимно би трябвало да осъществим ", уточни той и разгласи, че държавното управление е приело решение за увеличение на капитала на ББР със 140 млн. лв., във връзка със стабилизирането на ПИБ. " До десетина дни ще има спомагателна информация за това ", сподели министър Караниколов.  

" В това съглашение има една значима мярка за стабилизиране на държавните предприятия в бранш " Енергетика ", както и да се наблюдава дефицитът в НЕК и да се изготви проект за компенсиране ", разяснява ръководителят на КНСБ Пламен Димитров и добави:  " Правим нещо съществено. То е неповторимо поради хоризонта, който си слага – за зелената договорка и общия развой на либерализация на енергийния пазар са контрактувани 5 години ". 

Един от най-дългите раздели в новото съглашение е " Демография, обучение, развиване ". Откроили са се девет значими точки, а Пламен Димитров разяснява две от тях. " Едната е за заселване на жители от трети страни у нас. Вторият миг е да се създаде национална стратегия за жилищна политика ", изясни той. Договорени са и целесъобразни показатели за заплати.

" В България има прекомерно доста общини и области и тази административна конструкция основава доста проблеми във действието на страната. Това е посока, в която би трябвало да се работи. В образованието има един раздел, който предлага да бъдат одобрявани повече студенти в приложните специалности, за сметка на други, които явно нямат необятно приложение. В настоящето всичко е кърпено, преработено и е прекомерно отдалечено от живота. Така се основават доста проблеми ", изясни президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.

Социалният министър Деница Сачева се съгласи с това, че е нужна незабавна смяна.

" Важни цели откриха място в съглашението – безмълвното единодушие, подобряването на средата, механизмът за установяване на минимална работна заплата. Много значимо обръщение е обществените помощи да са обвързани с учене и полагане на труд. Важно е, че образованието ще се свърже с потребностите на бизнеса. В миг когато съвсем всички страни са комплицирани и нямат ясни визии за бъдещето си, България не позволи големи разноски. Това съглашение основава обществен мир в тези условия, което дава добър сигнал за всички вложители. Направихме доста взаимни отстъпки, с цел да се случи това ", разяснява ръководителят на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР