На среща в Брюксел лидерът на ПЕС и български евродепутат

...
На среща в Брюксел лидерът на ПЕС и български евродепутат
Коментари Харесай

Станишев след разговор с председателя на ЕП: Полицейското насилие е неприемливо, Европа следи ситуацията

На среща в Брюксел водачът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев и ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли разискаха обстановката в България и спазването на върховенството на закона. Двамата са безапелационни, че правото на свободен митинг би трябвало да бъде уважавано, а полицейското принуждение е недопустимо.

" Вече близо два месеца хиляди българи са по площадите в страната, под прозорците на властта, и показват възмущението си от поредицата кавги, злоупотребата с власт и огромните корупционни практики в ръководещата партия. Гневът на хората е обективен и оневинен. С бездействието си и с отхвърли да се вслуша в справедливите претенции на протестиращите, държавното управление тласна страната към политическа и институционална рецесия. Единственият вероятен излаз е оставката на кабинета и предварителни избори. Отчаяните опити за печелене на време посредством министерски оставки и замяна на публичния спор от корупция и липса на потенциал в ръководството към лозунги за " рестарт " посредством промени в Конституцията и Велико национално заседание не могат да отклонят вниманието на протестиращите. ", съобщи след срещата Станишев.

" В тази обстановка Европейски Съюз не може да остане безразличен и не трябва да позволява с Борисов същата неточност като с Полша и Унгария. Белезите на авторитаризъм са добре познати, и полицейското принуждение над протестиращи е един от тях. Сега е моментът за безапелационни реакции. За страдание, такива от ЕНП не могат да се чакат. За тях властта и броят гласове в Съвета и Парламента остават единствен сплотяващ фактор, и поради това не престават да си затварят очите за проблемите с върховенството на закона, свободата на медиите и корупцията. Това беше и една от главните аргументи левият претендент за ръководител на Европейска комисия Франс Тимерманс да бъде блокиран от вишеградските страни, които видяха в неговата кандидатура опасност за личния си властнически жанр на ръководство. ", разяснява президентът на ПЕС.

" И въпреки всичко - множеството европейски водачи и жители направиха ясна поръчка, че не желаят да финансират такива модели на ръководство. В договарянията за новия бюджет на Европейски Съюз социалистите ще продължим да настояваме за по-ефективен механизъм за обвързване на европейските средства с върховенството на закона, както и за въвеждане на общоевропейски механизъм за неговото ценене в страните-членки ", сподели той.

Президентът на ПЕС напомни, че социалистите в Европейски Съюз са единствените, които не остават безучастни към протичащото се в България. Подкрепа показаха левите министър председатели и комисари по време на координационната им среща в Брюксел през юли, където Станишев показа обстановката в страната. Зад митингите застанаха Групата на социалистите в Екологичен потенциал и нейният ръководител Ираче Гарсия, откакто водачът на европейската левица сложи въпроса на съвещание на Бюрото. През август поддръжка за митингите изрази и парламентарната група на немската социалдемократическа партия в немския Бундестаг, която е част от ръководството в страната.

" За нас е мотив за горделивост, че в този повратен за страната ни миг, ПЕС е единственото европейскo политическо семейство, което поддържа правото на митинг на българските жители. Сега погледите на хората са отправени към Европа, а Европейски Съюз би трябвало да отбрани репутацията си на съюз на полезности и правила ", добави Станишев.

На срещата президентът на ПЕС и ръководителят на Екологичен потенциал разискаха и идните договаряния по Многогодишната финансова рамка, и Плана за възобновяване на Европейски Съюз. Част от процедурата по набирането на 750 милиарда евро общ дълг от държавите-членки изисква и ратификация от националните парламенти. Двамата бяха единомислещи, че е належащо този развой да завърши допустимо най-бързо, с цел да могат средствата да стигнат до страните, жителите и бизнеса в точния момент.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР