На специално събитие провело се в Ню Йорк, Microsoft направиха

...
На специално събитие провело се в Ню Йорк, Microsoft направиха
Коментари Харесай

Windows 10X – всичко, което знаем за новата ОС

На особено събитие провело се в Ню Йорк, Microsoft направиха куп хардуерни анонси, отпред с двуекранните Surface Neo и Surface Duo. Ако сте го пропуснали, можете да наваксате с " Всички анонси от събитието Microsoft Surface 2019 ", " 10 значими въпроса за Microsoft Surface Duo " и " Microsoft показа Surface Duo - сгъваем Android смарт телефон с два екрана ". За край, Сатия Надела (Satya Nadella) и компания оповестиха Windows 10X – новата, от дълго време спекулирана операционна система. В идващите редове, ще изложим всичко, което знаем за новата Оценка за съвместимост.

 Windows 10X – всичко, което знаем за новата Оценка за съвместимост

Какво е Windows 10X? Това същата Оценка за съвместимост ли е като Windows Lite/Santorini, за който се носят клюки последната година?
Да, Windows 10X е формалното име за това, което преди импровизирано беше познато, като Windows Lite/Santorini. Важно е да отбележим, че това не е напълно нова операционна система. Това е Windows 10, само че в по-модулна форма и особено усъвършенстван за двуекранни, сгъваеми устройства.

Защо се споделя 10X? И по какъв начин би трябвало да го назоваваме? " Windows 10 10 "?!
Не. От Microsoft я назовават Windows 10 X ( " екс " от британската писмен знак " X " ). Директора на хардуерния отдел Панос Панай (Panos Panay) по време на презентацията употребява думата " expression " (изразителност), в подтекста на " новото изложение на Windows 10 ". На този стадий, това е " формалното " пояснение за " X ".

 Windows 10X – всичко, което знаем за новата Оценка за съвместимост

Каква е разликата сред Windows 10X и Windows Core OS (WCOS)?
WCOS е един от главните пилони положени в структурата на Windows 10X. До скоро, доста от анализаторите описваха WCOS като наследника на Windows OneCore – опитът на Microsoft да стандартизира набор от съществени съставни елементи в Windows, тъй че да работят измежду разнообразни типове устройства. Но WCOS е композиция от OneCore OS части, UWP/Web, Win32 пакети, както и систематичния принцип C-Shell. Заедно, всичко изброено съставлява основите на Windows 10X.

Кои ще са първите Windows-базирани устройства, които ще дебютират с конфигуриран Windows 10X?
Първите устройства, които ще се възползват от Windows 10X са двуекранните Surface Neo и Surface Duo, само че те ще се появят на пазара чак в края на 2020-та година. Всяко ново двуекранно и сгъваемо Windows-базирано устройство от сътрудниците на Microsoft, като Dell, Lenovo, HP, Asus и впрочем, евентуално също ще бъдат с Windows 10X, само че надали преди края на 2020-та. За да няма комплициране, прясно обявения Arm-базиран Surface Pro X няма да бъде с Windows 10X, макар " X " означението и на двата продукта.

 Windows 10X – всичко, което знаем за новата Оценка за съвместимост

Това значи ли, че Microsoft или различен OEM може механически да направи сгъваем телефон употребявайки Windows 10X?
На доктрина, да. Според предварителната информация Windows 10X ще работи еднообразно добре на двуекранни устройства и единични 9-инчови панели, които се сгъват на половина. Така че, в случай че някой желае да назова сгъваемо 10X устройство " телефон ", тъй като пуска сполучливо Microsoft Your Phone приложение и може да приема/получава позвънявания, евентуално ще бъде пласиран на пазара точно като телефон.

Какво се случва с HoloLens 2 и Surface Hub 2X? Според слуховете, те трябваше да са първите WCOS устройства. На тях ще върви ли Windows 10X?
HoloLens 2 би трябвало да се появи по магазините в идващите няколко седмици, а Surface Hub 2X (който съгласно слуховете ще се появи напролет на 2020-та година) в действителност ще употребяват WCOS. Но това не са двуекранни устройства и по тази причина няма да поддържат Windows 10X.

 Windows 10X – всичко, което знаем за новата Оценка за съвместимост

Windows 10X ще работи ли на Intel и Arm-базирани устройства?
По неофициална информация (тоест, нямаме удостоверение от Microsoft), в първите си версии Windows 10X ще работи единствено на Intel-базирани устройства.

Добре, а Windows 10X ще се употребява ли и на десктоп системи?
Windows 10X ще поддържа целият набор от Windows приложения, което значи, че всички обичайни Windows десктоп приложения ще работят, също както работят на Windows 10 Home или Professional. Напомняме, че Windows 10X въпреки всичко, е основан на Windows Core OS.

Windows 10X ще размени ли Windows 10 in S Mode (преди " Windows 10S " )?
Не. По всичко проличава, че Microsoft към момента имат намерение да продават Windows 10 in S Mode на потребителите, които желаят устройствата им да работят само с Windows Store приложения. Тук обаче, би трябвало да отбележим, че Windows 10X ще дава някои от изгодите на Windows 10 in S Mode, като по-добър " Instant On ", по-бързи и безпроблемни актуализации на ОС-а, по-добра резистентност на злотворен програмен продукт и други

С какъв програмен продукт ще работи/няма да работи Windows 10X?
За разлика от Windows 10 in S Mode, Windows 10X няма да е стеснен само до Windows Store приложения. Windows 10X ще работи с UWP приложения, PWA, уеб приложения, както и Win32 приложения.
Макар да има клюки, че Android приложения ще работят на Surface Neo, мощно се съмняваме, че Windows 10X ще започва с сходна опция. Разбира се, може да се направи с Android емулатор, само че надали той ще е част от 10X пакета на Microsoft.

 Windows 10X – всичко, което знаем за новата Оценка за съвместимост

Кога ще забележим първите тестови билдове на Windows 10X?
Windows Insider тестерите към този момент откриват елементи на WCOS в най-новите билдове на Windows 10. Но " същинските " WCOS/Windows 10X надали ще се появят до идването на Windows 10 Manganese (кодовото название на огромния ъпдейт, който би трябвало да актуализира ОС-а през втората половина на 2020-та). Това значи, че тестерите ще могат да се допрян до работещ Windows 10X най-рано когато Manganese влезе в тестова фаза, т.е. пролет/лято 2020-та.

 Windows 10X – всичко, което знаем за новата Оценка за съвместимост
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР