На специален брифинг в събота, 2 декември, прокуратурата и ГДБОП

...
На специален брифинг в събота, 2 декември, прокуратурата и ГДБОП
Коментари Харесай

Борецът за чист пазар В. Марешки – семейно и паралелно в износа на лекарства

На специфичен брифинг в събота, 2 декември, прокуратурата и ГДБОП се похвалиха с акция за разтрошаване на група, която се е занимавала с противозаконен успореден експорт на скъпоструващи медикаменти. Оказа се, че арабинът Амир Мохамед е изнесъл нелегално лекарства за над 90 милиона лв. през предходната година. Разследващите считат, че той е водач на проведена незаконна група,която е изнесла за страни от Европейския съюз скъпоструващите медикаменти, от които са били лишени стотици пациенти у нас. А за тях медикаментите постоянно са животоспасяващи.

Акцията несъмнено е похвална, още повече, че тематиката с паралелния експорт на медикаменти, даже и когато е легален, само че основава недостиг на българския пазар, от дълго време участва в медийното пространство.Още по-добре би било, в случай че тя не остане единична, а бъде последвана от нови такива. Крайно време е институциите да разплетат до дъно този възел, и да осветят всички схеми, посредством които освен се източва здравната каса, т.е. парите на данъкоплатците, само че което е по-важно – българските пациенти остават без животоспасяващо лекуване. Като са споделили А, дано кажат и Б. Само тогава би се постигнал някакъв възстановителен резултат за болното ни опазване на здравето.

Кой се пробва политически да яхне акцията?

Фактите към първата такава акция към този момент са известни, само че необичайно или не напълно, някои от медийните изявления по тематиката приключват с констатацията, че компании към заместник-председателя на Народното събрание Веселин Марешки, не са забъркани в разследваната скица на Амир Мохамед. Защо ли? Да не би, когато стане въпрос за успореден експорт в всеобщото схващане незабавно да изплуват съответни имена?
В неделния ден (3 декември) партията на Веселин Марешки – „ Воля ” популяризира специфична позиция по въпроса като не за първи път се приши политически към дейностите на държавни институции.

Позицията в жанр „ виновен негонен бяга ” беше разяснена и от самия водач Марешки в ефира на националното радио. Според нея В.Марешки е пръв герой против незаконните или аморалните практики на пазара на медикаменти у нас, като точно той е алармирал за тях. Но в действителност не това беше задачата на въпросното писание. То е изпълнено с ругатни към българските медии, които разпространявали „ подправени вести ” по адрес на Марешки, под диктовката на някакви невидими сценаристи. Напоследък съвременна теза, постоянно артикулирана от господин Марешки.

Ето и точният откъс: „ Месеци наред във водещи медии, в това число в публичната телевизия, се наслагваше преднамерено подправената вест, че схемите на реекспорт на скъпоструващи медикаменти, с които се източва Националната здравно-осигурителна каса, са свързани със фамилния бизнес на нашия водач Веселин Марешки. Тя бе стартирана от кого ли не – от политици, от псевдо-разследващи публицисти, от добре подсигурени за изявленията медии. ” Марешки даже упорства някой да се извини за афектираната му чест.

Но да се върнем към незаконната скица, която ГДБОП и прокуратурата са разследвали месеци наред. Според изнесената информация в групата на Амир са взели участие седем лица. Зад решетките са аптекари и лекари, изписвали с подправени документи медикаменти. Черешката на тортата, най-ювелирното осъществяване, е да се внасят истински медикаменти на международни производители от Турция. Те се преопаковат и отиват като успореден експорт в страните от Европейския съюз. Така посредством незаконната си скица Амир Мохамед успявал да вкара нелегално нерегистрирани лекарства от страна отвън Европейски Съюз.
Цената на медикаментите в България е близо 2 пъти по-ниска в сравнение с пазарите в Германия, Швеция, Англия. От своя страна, някои от скъпоструващите медикаменти в Турция са два пъти по-евтини, в сравнение с у нас. Това прави паралелния експорт, който другояче, отново подчертаваме, е напълно законен, изключително изкушаващ за търговия.

Сред медикаментите, които бандата на Амир всеобщо изкупува, били „ Золадекс ” – за рак на гърдата, медикаментът за заболяването на ХОББ „ Спирива ” и лекарството за ревматоиден артрит „ Хумира ”.
Вероятно на читателите, които наблюдават тематиката, вършат усещане някои моменти, тъй като към този момент са ги чували или чели. Само дето не е ставало дума за Амир Мохамед. Напомня ли ви нещо „ импорт от Турция ”, „ експорт за Европейския съюз ”, „ облаги на гърба на здравната каса ”, „ ощетяване на български пациенти ” и… ”Хумира ”.

„ Проблемът с паралелния експорт на медикаменти рефлектира върху здравето на нацията и на българските жители. Износът на такива медикаменти, преопаковането им и недостигането им до болните в здравните заведения излага на риск здравето на пациентите “. Това пък заяви в средата на ноември основният прокурор Сотир Цацаров. Тогава той беше поканен на чуване в комисията за битка със сивата стопанска система в Народното събрание.

На съвещанието беше поканена и журналистката от Българска национална телевизия и създател на предаването „ Открито ” Валя Ахчиева заради обстоятелството, че от много време тя е ангажирана с тематиката и е направила поредност от следствия за паралелния експорт на медикаменти. В тях тя с съответни обстоятелства освети схеми, по които прокуратурата работи. И да, става въпрос за импорт от Турция точно на „ Хумира ”, която след това се изнася за страни от Европейски Съюз. И не, не става въпрос за Амир Мохамед.

Ахчиева посвети на тематиката предаванията си на 27.04, 18.05, 21.09, 26.10 тази година като точно последното демонстрира забавни обстоятелства към активността на Марешки в аптечния отрасъл и тези на близки негови родственици – майка и дамата на тъста. Именно двете „ свати ”се оказаха значими фигури в търговията с медикаменти.

Защо заместник-председателят на Народното събрание не приказва всъщност за тези обстоятелства, когато се пробва да громи българските медии, употребявайки политическите си позиции? Защо не каже коя е Нина Катченко, собственичка на компанията „ Трейднет България ”, която купува от Веска Марешка, майката на Веселин Марешки? Но освен – отново Марешка е прокурист на компанията в България. И, естествено, по силата на случайност­та, същата тази Катченко живее на фамилни начала с Александър Музюкин. И тъй като най-вероятно Марешки, няма да го направи, да напомним ние – Музюкин е бащата на Светлана Марешка, брачната половинка на предприемача и народен представител. Именно „ Трейднет ” върти експорт на медикаменти.

По въпроса в позицията на неговата партия „ Воля ” има само витиевати мнения: „ Обществената телевизия Българска национална телевизия, която всички ние устояваме с налозите си, през последните месеци пускаше серия измислени „ следствия ”, ориентирани против водача на ВОЛЯ Веселин Марешки. ”

Схемата с паралелния експорт на „ Хумира ”

Какво е измисленото на обстоятелствата, несъмнено потвърдени в журналистическите следствия. „ Труд ” също ги разгласява. А ето и какви са те:

Разследването на Валя Ахчиева в „ Открито ” на Българска национална телевизия сподели по какъв начин в България се внася контрабандно от Турция скъпоструващото лекарство „ Хумира ”. В прегледания случай доставчикът „ Фармнет ” доставя с него аптеки „ Марешки ” като по този метод се източва здравната каса. Осветен беше и механизмът на схемата, а той е следният: в опаковката вместо истинска „ Хумира ”, създадена в Съединени американски щати, се слага контрабандна турска „ Хумира ”. Тя се дава на българските пациенти и се заплаща от НЗОК. А извадената истинска се слага във подправена опаковка и отива за успореден експорт.

Интересен факт е, че единствено 10% от лекарството „ Хумира ” се употребява от заболели у нас. Останалите 90% отпътуват за успореден експорт.

Именно Ахчиева откри и връзката сред Катченко и Марешки – Нина Катченко, притежател и шеф на „ Трейднет България ”, живее на фамилни начала с тъста на Веселин Марешки в Дубовка, край Волгоград, Русия.

В поредност от следствия за „ Трейднет България ” се вижда, че компанията е направила експорт за милиони левове единствено през тази година на скъпоструващи медикаменти за Европа, и по-конкретно за Германия, за немската компания „ Колфарма ”.

Разплитането на цялата спекулация стартира с един болен от Бургас, който се нуждае от скъпоструващата „ Хумира ”. Ангел Апостолов е с диагноза псориатичен артрит. Както нормално, Апостолов отишъл с рецепта в аптека „ Марешки ” в Бургас, която се намира на улица „ Демокрация ” 92.

Представил своята рецепта с изписаното лекарство, което се реимбурсира (плаща) от здравната каса и го получил незабавно. Когато се прибрал вкъщи и отворил опаковката, видял, че двете спринцовки са написани на турски език. Упътването също било на турски език. Видял също, че партидните номера на спринцовката и на опаковката, както и периодите на валидност били разнообразни. Апостолов се тормозил, тъй като в опаковка с надписи на български език се намирала инжекция с надписи на турски език.

Човекът решил да се обади в българския офис на американската компания АбВи. Тази компания е производител на това скъпо струващо лекарство, което се изписва на заболели от артрит и се реимбурсира от здравната каса. Пациентът попитал обикновено ли е това, а от компанията му дали отговор – не, не е обикновено.

Ахчиева излъчи и изявление с шефа на въпросната аптека „ Марешки ”, фармацевт Светла Арабаджиева.

На въпроса по какъв начин ще изясни, че е дала на пациент лекарство с опаковка на български език, а вътре е турска „ Хумира ”, шефката отхвърли някой да е сменял спринцовките вътре в самата аптека. Тя трансферира топката на компания „ Фармнет ”, която е дистрибутор на аптеки „ Марешки ”. Обясни, че тези медикаменти ги получават от склада на „ Фармнет ” и както ги получат, по този начин ги продават.

В следствието беше изработен опит с случайна аптека в Одрин да се купи турска „ Хумира ”. Ахчиева за 15 минути съумя да уговори турския фармацевт да є продаде без рецепта пет опаковки, всяка една по 515 евро, като във всяка има по две спринцовки. За петте опаковки турският фармацевт беше написал собственоръчно на листче, че желае 2575 евро. От тази сметка излиза, че турската „ Хумира ” е два пъти по евтина от тази в България. Ако в Турция може да се купи за към 500 евро, в България тя е 1800 лв., а в Германия тя е 1800 евро – т. е. двойно повече. Дали Амир е измислил нещо ново и гениално в жанра. Или може би е заимствал някои „ практики ”? Може би.

Ахчиева сподели по документи схемата, посредством която от една истинска опаковка „ Хумира ”, която влиза в България, се получават две опаковки, само че и двете са менте. Едната опаковка е истинска на български език, а спринцовките са контрабандна „ Хумира ” на турски език. Те се дават на български пациенти и съгласно тази скица и касата заплаща за тях на аптеките. А втората „ Хумира ”, към този момент с истинската инжекция, само че с подправена опаковка, направена от някой, отива за успореден експорт за чужбина, за Германия, да вземем за пример.
По този метод в предаването „ Открито ” на Българска национална телевизия бе разкрита парадоксална скица, по която скъпоструващи медикаменти, които се внасят в България, на цени за България, по реда на НЗОК, и които се заплащат с обществени средства, в действителност се изнасят за чужбина, като успореден експорт с подправени опаковки, а на пациентите се продават контрабандни медикаменти, които се заплащат от касата. Това на процедура е източване на здравната каса. Укрива се броят на контрабандните медикаменти, които по тази скица се заплащат от НЗОК.

Така че Марешки надали има учредения да си пришива резултатите на прокуратурата и полицията в следствието на ГДБОП и прокуратурата. Нито пък има право „ да насърчава ” работещите по схемата. По-скоро да отговори на въпроси за личното си бизнес съществуване, които настойчиво заобикаля. Но не. Депутатът даже употребява декларациите на партията си – един напълно политически инструмент, с цел да взема решение свои бизнес въпроси и в един различен бранш – търговията с течни горива.

Ето какво се споделя в позицията на „ Воля ”:

„ Ние няма да позволим истината да бъде скрита и тематиката да завърши за три дни, както доста други такива. Подобен случай имаше с инспекциите на 900 нередовни бензиностанции през месец юни тази година. Обществото по този начин и не разбра кои са нарушителите. А в случай че имаше даже единствено една на Веселин Марешки, това щеше да е топ вест седмици наред. ” Наистина ли всичко е наред с горивата на Марешки? Истинският въпрос е
Какво въобще е наред с горивата на видния политик?

Защото има един факт, обгърнат със необичайно безмълвие. Това е решение номер 129 на Административния съд в Габрово от 22.06.2017 година С него на компания на Марешки е наложена санкция от 10 000 лв., както и възнаграждение на правосъдни разходи за 630 лв.. Става въпрос за продажбата на некачествено гориво с 50% % повече сяра. За този случай Марешки обясняваше, че не носи отговорност, че всичко е наред с горивата му, заподозря бойкот.

“Имаме 5 бензиностанции, в Габрово има два съда за дизел. В единия намират по-голямо количество сяра в дизела. Не знам дали има забъркани и наши чиновници. Това е подхвърлено, не може ние да си подхвърлим сяра ”, обясняваше се тогава Марешки. Очевидно съдът – крайната инстанция, която може да се изкаже дефинитивно по въпроса, е на напълно друго мнение. Защо Марешки някак си пропуща да спомене този факт в политико-икономическите си словоизлияния от трибуната на Народното събрание и телевизионните студия?
Ловките му опити да отклонява вниманието от себе си и да пришива личните си способи на бизнес съперници не са от през вчерашния ден.

Въпросите кънтят

Около бизнес начинанията на Марешки има доста въпроси. Въпросите към този момент кънтят и е извънредно време държавните органи да дадат отговорите, които дължат на обществото. Защото публичният принос на всеки бизнес е заплащането на налози в хазната. Особено когато този бизнес е обвързван с човек, заемащ един от най-високите постове в страната, какъвто е господин Веселин Марешки.

Така че е ред на финансовия министър да изясни има ли и една завършила инспекция на компании от кръга Марешки. Ако не, за какво няма? Защото увъртането и мълчанието по тематиката към този момент съществено намирисва на политически чадър.

Чакаме отговори. Крайно време е.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР