На снимката: Теодора Точкова В декларациите за имущество и интереси

...
На снимката: Теодора Точкова В декларациите за имущество и интереси
Коментари Харесай

Инспекторатът към ВСС поиска пряк достъп до банковите тайни на магистратите

На фотографията: Теодора Точкова

В декларациите за имущество и ползи магистратите да заявяват единодушие Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ВСС) да има достъп до обстоятелствата и събитията, съставляващи банкова загадка.
Това е едно от предложенията за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), които основният контрольор Теодора Точкова изпрати на министъра на правораздаването Цецка Цачева, оповестиха от Инспектората към Висш съдебен съвет.
Целта е инспекторатът да получава сведения, съставляващи банкова загадка, без комплицираната процедура по искане на позволение от съответния областен съд. Ще се желае откриване на банкова загадка единствено за съдиите, прокурорите и следователите, които не са заявили документално своето единодушие за достъп до данните, нужни за инспекция на имуществените им заявления, част от които са банкова загадка.
Инспекторатът към Висш съдебен съвет предлага даването на единодушие за откриване на банкова загадка да бъде категорично планувано в Закон за съдебната власт, с цел да се избегне нуждата от нотариална легализация на единодушието, каквато изискват кредитните институции според вътрешните си правила. При експлицитна наредба в Закон за съдебната власт магистратите ще дават единодушие за откриване на банковата загадка без нотариална легализация, спестявайки време и средства.
Това предложение за смяна в Закон за съдебната власт ще понижи до известна степен броя на правосъдните каузи по претенции на Инспектората към Висш съдебен съвет за откриване на банкова загадка във връзка осъществяваните инспекции на имуществените заявления. Инспекторатът към Висш съдебен съвет ще продължи да желае откриване на банкова загадка освен за магистратите, които не са заявили документално своето единодушие за достъп, само че за околните на всички съдии, прокурори и следователи – съпрузи, лица, с които са във фактическо общуване, и малолетните им деца.
С предлагането банковата загадка да се разкрива от районния съд, в чийто регион е непрекъснатия адрес на магистрата или неговите близки, ще се преодолее спорната процедура на районните съдилища по отношение на локалната подсъдност по тези претенции.
Главният контрольор предлага да се запълни празнина в Закон за съдебната власт - Инспекторатът към Висш съдебен съвет да получава от Българска народна банка наред с информацията за паричните отговорности на магистратите и техните близки, само че и информация за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и за лицата, наематели на сейфове в банки и техните пълномощници.
Срокът за инспекция на имуществените заявления да е шестмесечен, а не тримесечен, е друго предложение за изменение на Закон за съдебната власт, направено от основния контрольор.
Определеният в Закон за съдебната власт тримесечен период за инспекция на имуществените заявления не е задоволителен. Броят на магистратите, задължени да подадат пред Инспектората към Висш съдебен съвет годишна декларация за имущество и ползи, е 4199 към 1 януари 2017 година Проверките включват разкриването на банкова и застрахователна загадка, разгръщат се освен във връзка с съпрузите и малолетните деца на деклараторите, а и на лицата, с които в действителност съжителстват на брачен начала.
Освен това Инспекторатът към Висш съдебен съвет има пълномощията по инспекция на декларациите за имущество и ползи на съдии, прокурори и следователи от 1 януари 2017 година, заради която причина инспекциите се правят без съществуването на умишлен софтуерен артикул. Разработването на подобен програмен продукт е в развой на възлагане.
Следващо предложение на основния контрольор цели превъзмогване на различен пропуск в Закон за съдебната власт. Целта е на административно наказване за неподаване на имуществена декларация да подлежат и някогашни към този момент съдии, прокурори и следователи - изгубили статута на магистрат все още на приключване на периода за подаването на декларациите. Според сегашната редакция на член 408а, алинея 1 от Закон за съдебната власт на административно наказване подлежат единствено настоящите магистрати, които не са подали имуществени заявления в период.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР