На снимката: Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван ГешевДо

...
На снимката: Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван ГешевДо
Коментари Харесай

Прокуратурата: ВИП услуга от каналджийте струва 10 хиляди евро

На фотографията: Сийка Милева, представител на основния прокурор Иван Гешев
„ До 10 хиляди евро са плащали мигранти за противозаконното им превозване през границата “, сподели представителят на основния прокурор Сийка Милева. Тя оповести данни от почналата през вчерашния ден акция, ориентирана против незаконната миграция и каналджийството.

В резултат на акцията, общо за страната, са повдигнати обвинявания на 92-ма души за „ каналджийство “, на хора от високите етажи от групите, трафикирали мигранти. Претърсени са над 30 адреса, съобщи Българска телеграфна агенция.

Стандартната цена за прекосяването през България, до границата със Сърбия е била сред две хиляди и три хиляди евро, като незаконната група, занимавала се с каналджийството, е предложила и така наречен ВИП услуги на дребни групи от по пет – шест души. В тези случаи се плащало до 10 хиляди евро. Има данни, че са употребени коли за спешна помощ с включени светлини и сирени, както и катафалки, в които са откривани мигранти. От Министерство на вътрешните работи допълниха, че все по-често са намирани ножове в мигрантите, залавяни на територията ни.

Във всяка страна има уредник, който разполага с мрежа от хора. Такава е била и схемата у нас, като главният уредник е имал под себе си отговорници за превозването и престоя на мигрантите в България. След като дойдат у нас и останат няколко дни, тогава стартира превозването им до границата със Сърбия, сподели Милева. Там ги поемат сръбските уредници на канала. Плащането става по методът „ хавала “.

Главната дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП) е „ разрушила “ една такава група, като е арестуван главният уредник – чужденец, заяви заместник-директорът на службата Любомир Николов. Общо задържаните са шестима – иракчанин, ливанец и четирима българи. Претърсени са четири адреса. Групата е следена от към година. Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи работят и по други незаконни групи, занимаващи се с трафик, споделиха още по време на конференцията.

Заместник-главният секретар Станимир Станев съобщи, че дейностите на българските управляващи в битката с трафика на мигранти ще продължат. Той уточни, че България си взаимодействи тясно с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия.

Сийка Милева сподели още, че наказванията за трафик на хора са ниски и насочи зов към Народното събрание за бърза смяна на законодателството, с цел да се отговори на публичните упования и да има правдивост. По думите й все още „ каналаджиите “ получават главно условни санкции.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР