на снимката: президентите на Сърбия и Русия - Александър Вучич

...
на снимката: президентите на Сърбия и Русия - Александър Вучич
Коментари Харесай

Помага ли ни балканското политическо угодничество?

на фотографията: президентите на Сърбия и Русия - Александър Вучич и Владимир Путин
Европейските водачи ще употребяват срещата на високо равнище Европейска политическа общественост, която стартира в Прага, с цел да изискат от президента на Сърбия Александър Вучич страната му да синхронизира външната си политика с тази на Европейски Съюз. Това идва като гръм от ясно небе за проруските деятели у нас, които непрекъснато дават за образец западната ни съседка, по отношение на мекото ѝ, и даже приятелско отношение, което демонстрира тя към Русия. Но сходно политическо ласкателство не се оказва в интерес нито за Сърбия, нито за България.

В Прага Вучич ще беседва с френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц. Главната тематика ще е Косово, само че на срещата ще бъдат сложени и въпросите за евроинтеграцията, глобите против Русия и стратегическото позициониране на Сърбия по отношение на войната в Украйна.

Посланикът на Европейски Съюз в Белград Еманюел Жофре повтори преди два дни на среща с Вучич преобладаващото мнение на Брюксел във връзка с синхронизирането на външната политика на Сърбия с дневния ред на Европейски Съюз и въвеждането на наказания против Руската федерация. Дипломатът изрази готовността си да сътрудничи със страната във връзка с решаването на отворени въпроси, които са от основно значение за по-нататъшния прогрес на Сърбия по пътя към европейска интеграция.

На срещата си с Жофре, Вучич означи, че Сърбия е отдадена на реализирането на цели, които са в сходство с нейната европейска ориентировка, като мощен стопански прогрес и опазване на мира и стабилността в района посредством начинания за свързване, като по този метод демонстрира, че е сериозен, виновен и благонадежден сътрудник на Европейски Съюз.

Въпреки думите на Вучич обаче, Сърбия е единствената страна в района, която не е наложила наказания на Русия. Дори предходната седмица министрите на външните работи на Сърбия и Русия Никола Селакович и Сергей Лавров подписаха в коридорите на 77-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк План за съвещания сред своите министерства за интервала 2023-2024 година

Европейски Съюз реагира, като акцентира, че е „ съществено угрижен “ от подписването на този документ и че по този метод Сърбия изпраща сигнал, „ че има намерение да ускори съдействието си с Русия “.

Припомняме, че Сърбия води договаряния за участие в Европейски Съюз от 2014 година От началото на войната в Украйна на 24 февруари, връзките с Русия също станаха значими и те ще бъдат основни за решението за разкриване на нов клъстер. Съседната ни страна имаше относително ниска степен на привеждане в сходство с политиките на Европейски Съюз, точно заради несъгласуване с решенията, засягащи Русия. Тъй като по предписание страната, която се стреми към участие, би трябвало да съобрази 100% политиките си с тези на Европейски Съюз до навечерието на пълноправното си участие, до началото на тази година, не беше упражняван толкоз внезапен напън върху формален Белград.

Позицията „ хем с Русия, хем с Европа “, очевидно не води до нищо положително, най-малко в интернационален политически проект. Опитите на Вучич в тази посока се провалиха с гръм и тропот и в този момент ще му се наложи да избира сред лоялността си към Русия и опцията Сърбия да стане съвременна западна страна. Това би трябвало да послужи за образец на нашите политици, изключително на президента Радев и назначеното от него служебно държавно управление, които сякаш се бият в гърдите, че България е благонадежден европейски сътрудник, само че стане ли въпрос за Русия, не смеят и думичка да кажат. Ето прегледен образец по какъв начин следствията от сходни дейности може да се окажат пагубни за страната ни.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР