На снимката Иво Кашавелов, 24 часа На 3 май 1996

...
На снимката Иво Кашавелов, 24 часа На 3 май 1996
Коментари Харесай

22 години от един от най-героичните моменти в историята на МВР

На фотографията Иво Кашавелов, 24 часа

На 3 май 1996 година, в бл. 329 на столичния кв. " Люлин ", бяха убити 3-ма служители на реда - Красимир Трошанов и Йордан Бинев от РДВР-София и Ангел Ангелов от 9-то РПУ, съобщи Дир.бг.

Единствен очевидец беше оживелият им сътрудник Пламен Варадинов, който беше ранен. 

Подсъдимият за разстрела - Иво Кашавелов, беше наказан на  доживотен затвор без право на подмяна. 

11 шефове в Министерство на вътрешните работи бяха осъдени, тъй като са изпратили неподготвени чиновници. 

21 години по-късно припомняме какво се случи във съдбовния ден и по какъв начин месеци по-късно беше оголен килърът, който продължаваше да прави закононарушения след тройния разстрел.  



Окървавеният опит за арест

Във съдбовния ден четирима млади служители на реда отиват на адреса по сигнал за изнудване на лекарката на РДВР-София Ю. Машалова около тежкото бракоразводно дело на сина й. Тя разказва съмнителни лица, които се навъртат към блока.

Служителите на Министерство на вътрешните работи идват в " Люлин " към 6.40 ч. Забелязват " Фолксваген Джета " със затъмнени стъкла, който по-късно се оказва на Кашавелов. Виждат и двама мъже пред блока и ги подгонват с извадени револвери. Непознатите се вмъкват в третия вход на блока, а Трошанов, Бинев и Ангелов влизат след тях. 

По-късно младият им сътрудник Варадинов споделя в показанията си:

" Двамата сътрудници от Регионална дирекция на вътрешните работи притиснаха по-високия с мустаците към стената до входната врата. Аз останах на площадката с изваден револвер и карта и също извиках: " Не мърдай, ще изстрелвам! ". Пред мен сътрудниците се опитваха да сложат белезници на по-високия рекетьор. Той се бореше, опитваше се да се освободи. Ругаеше нещо от рода " Мръсни ченгета ". Чух сътрудника, който му извика: " Ти на служител на реда ли ще посягаш? ". 

Ангел хвана по-ниския нарушител пред партерния апартамент и се опитваше да му постави белезници. В този момент чух изстрели. Стреляше по-високият. Самото оръжие не видях, единствено допускам, че е било под якето му. 

Аз отскочих обратно, застанах на няколко метра зад входната врата... за няколко секунди не виждах какво става. Заредих служебното си оръжие. След момент видях двамата бандити. По-високият държеше в дясната си ръка по-дълго оръжие. Не мога да настоявам дали е дребен " Калашников " или " Скорпион ". С това оръжие той даде още няколко изстрела по сътрудниците отблизо разстояние. Двамата побягнаха през колите сред детската градина и жилищния блок ". 

Варадинов изяснява, че не е стрелял по тях, тъй като против него имало жилищен блок и може да нарани почтен жител. Влиза във входа да види сътрудниците си - Трошанов към този момент е мъртъв, другите двама стенат. Тропа по вратите, крещейки, че е служител на реда и да извикат незабавно кола за спешна помощ. Някой се обажда, само че до момента в който тя пристигна, двамата към този момент също са издъхнали. 

Убийците пък са избягали. 

Иво Кашавелов е арестуван чак след 3 месеца, само че при разпитите отхвърля всичко и отхвърля да приказва. Оказва се, че е с фалшифициран паспорт - на неработоспособен, който не може да приказва след тежка злополука. С документа наемал гаражи, в които държал крадени коли.

Разследващи описват, че Кашавелов е безочлив автокрадец, който няма задръжки да употребява оръжие и да стреля по хора. Харесва " Фолксваген Джета " и кара най-вече такива коли.  

Оказва се, че Кашавелов и съучастникът му са в " Люлин " не с цел да рекетират лекарката, а с цел да огледат два джипа, набелязани за кражба. Той обаче взема решение, че служителите на реда са по следите му по тази причина и затова стреля по тях. 

След тройното ликвидиране стартира огромно следствие, изработен е и фоторобот на Кашавелов. Разкрит е, откакто прави ново брутално закононарушение - пребива жена, която му направила забележка, че е паркирал погрешно, по тази причина блъснала " Джета " -та му. Съпругът й вижда това от балкона и го догонва с кола. Кашавелов обаче вади револвер и стреля.

Раненият мъж дава изложение на стрелеца, което съответствува с портрета на килъра на служителите на реда. Организирани са хайки из цяла София, изключително в кварталите, където са осъществени най-вече грабежи на коли с към този момент открит еднакъв револвер " Макаров ". Оръжието е открито у Кашавелов при ареста му на 5 август 1996 година, на автобусна спирка в " Младост ". 
  
Капан и доказателства, открити с подслушвателни

Служителите на Министерство на вътрешните работи, които вземат участие в акцията, знаят, че той е въоръжен и рисков. На разстояние цивилни служители на реда от “Външно наблюдаване ” го наблюдават, а наоколо са ситуирани барети. В това време четирима цивилни, измежду които топполицаят Ботьо Ботев, се насочват от разнообразни направления към спирката като минувачи. В един миг те се хвърлят върху него и обездвижват ръцете и краката му, с цел да не може да извади оръжие. Не кръста му е открита чантичка с револвер. 

" Готвеше се да избяга в чужбина, само че алчността му да ограби още няколко автомобила го държеше у нас. Тънката нишка, която ни води до Кашавелов, стартира от изоставения “Фолксваген Джета ”, посредством който разкрихме серия от грабежи, отвличания и други закононарушения, осъществени от него ”, споделя по-късно Ботев, който управлява следствието. 

За да открият доказателства против килъра, служителите на реда му залагат капан. Слагат подслушвателни устройства в килията му, а при него е настанен задържан, който би трябвало да бъде пуснат скоро. Кашавелов му споделя за скришен гараж в кв. “Слатина ”, като му споделя, че може да вземе всичко от вътре, единствено да унищожи всички улики. 

Криминалисти намират вътре експлозиви и оръжие, а при експертизата на " пандиза ” на едно от тях се открива, че тъкмо от него са изстреляни смъртоносните патрони по служителите на реда. Оказва се, че той е направил и още една неточност - запазил е дънките, с които е бил при разстрела, макар че патрон го е улучил в крайници и ги е скъсал. 

Безскрупулният палач получи най-тежката присъда в България и беше наказан да заплати общо 160 000 лв. обезщетение на околните на жертвите. Преди няколко години обаче Иво Кашавелов съумя да осъди от пандиза България в съда в Страсбург, тъй като го извели на разходка с белезници. Той получи обезщетение от 7000 евро.

Съучастникът му пък по този начин и остана неразкрит. Вината на обвинения Милен Захов, който тогава беше екстрадиран от Испания, по този начин и не беше потвърдена.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР