На следващия ден след бурен празник някой се чувства съвсем

...
На следващия ден след бурен празник някой се чувства съвсем
Коментари Харесай

Учени изясниха защо не всички страдат от махмурлук

На идващия ден след плевел празник някой се усеща напълно обикновено, до момента в който на различен му се желае да не е имало през вчерашния ден. Нарколозите разделят абстинентния синдром на хронични алкохолици и интоксикация на здрави, самостоятелни от алкохол хора, заяви " Actualno.com ".

В доста връзки тези положения са сходни, само че има и коренни разлики. За алкохолика новоприетата доза алкохол заран може да облекчи тежките признаци. За здравия човек самата мисъл за пиянство е отвратителна.

За оценка на синдрома на махмурлука учените употребяват 11-бална канара. Изследванията демонстрират, че единствено пет % от хората са устойчиви на алкохол. При останалите всичко зависи от доста фактори: генетични, физиологични, психически. От значение са също полът, възрастта, хроничните болести.

Биологични механизми

Точните аргументи за махмурлука към момента не са ясни. Най-вероятните са дехидратация (алкохолът работи като диуретик и извежда течностите от организма) и натрупването на ацеталдехид, който е отровен артикул на разграждане на етанола. Освен това има данни, че алкохолът краткотрайно нарушава салдото на невромедиаторите – субстанции, които предават импулсите сред нервните кафези.

Алкохолът се преработва главно в черния дроб, където се образуват нужните за това ензими. С помощта на алкохолдехидрогеназа (ADH) етиловият алкохол се окислява до ацеталдехид, който от своя страна с присъединяване на ацеталдехиддехидрогеназа (ALDH) се трансформира в оцетна киселина, която бързо се разпада на вода с въглероден диоксид и се извежда от организма.

Обикновено черният дроб метаболизира 90-95 % от постъпващия етанол. Останалото излиза с урината и при дишане – оттова и присъщата миризма. Ако няма задоволително ензими, ацеталдехидът се натрупва, унищожава чернодробните кафези (хепатоцити) и нарушава синтеза на белтъци. Като цяло работи като мощен токсин, предизвиквайки тежък махмурлук.

За производството на ADH и ALDH дават отговор съответните гени. Учените са забелязали, че при носителите на избрана разновидност в гена ALDH2 (към тях се отнасят да вземем за пример хора от Източна Азия), алкохолдехидрогеназата се създава по-бавно. Поради това те са по-малко устойчиви на алкохол, а махмурлукът им е изключително мощен.

При лица, генетично предразположени към алкохолизъм, зависимостта се развива по-бързо и по-често, като в ранните стадии толерантността към алкохола нараства бързо, а в по-късните стадии понижава до най-малко. Освен ензимите значимо е и положението на чревната микрофлора, което дефинира какъв брой дейно стомашно-чревният тракт се оправя с преправянето на алкохола.

Индивидуални разлики

Постоянната приложимост даже на дребни дози алкохол води до такава степен, че черният дроб губи способността си да окислява ацеталдехида. С годините токсините, които повреждат клетките, се натрупват от ден на ден и повече. Затова множеството специалисти считат, че махмурлукът става по-тежък с възрастта.

В същото време проучване на учени от университета в Утрехт (Нидерландия) свидетелства за противоположното. Те интервюирали 761 души на възраст от 18 до 94 години и открили, че махмурлукът при по-възрастните е по-лек. Но това е единствено субективно мнение. Може би става дума за това, че с годините чувствителността към главоболие и гадене понижава.

Мъжете по-често се оплакват от тежък махмурлук, в сравнение с дамите. Но нарколозите настояват, че дамите са по-възприемчиви към алкохола, усещат се зле даже след дребни дози. Според експертите това се дължи на обстоятелството, че в женския организъм има по-малко вода и ензими, които разграждат алкохола.

Друг фактор е равнището на цитокините – маркери на възпалението. Дори болен зъб може да донесе доста премеждия. А продължителните възпалителни процеси, които съпровождат диабет, продължителен панкреатит, церебрална атеросклероза, сърдечни болести, доста усилват риска от затруднения при алкохолна интоксикация.

Никотинът също е утежняващо събитие. Особено когато човек пуши „ единствено за компания “.

Психологически фактори

Дълго време се смяташе, че чертите на характера също въздействат на махмурлука. Учени даже се опитвали да предскажат тежестта на следствията от злоупотребата с алкохол по равнището на невротизъм (степента на прочувствена нестабилност).

Това обаче неотдавна било опровергано. Всеки човек е обиден от психическите аспекти на синдрома на махмурлука – като тревога и меланхолия. Има проучвания, които демонстрират, че хората от всеки психо-емоционален вид при махмурлук възприемат света по-негативно, когнитивните им качества отслабват и реакцията им към външни тласъци се забавя.

За организма екстреното възобновяване след нощен запой е физиологичен стрес, както при отравяне, заболяване или контузия. Настъпват промени в имунната система, покачва се равнището на кортизол – хормона на напрежението. Освен това се покачва кръвното налягане и се форсира сърдечната периодичност. Всичко това е особено за положението на тревога.

Поради това се допуска, че тези, които са в положение да управляват страстите си в неподходящи обстановки, могат по-лесно да се оправят със синдрома на махмурлука. Така английски учени са открили, че хората с невисок болков предел по-често се оплакват от тежък махмурлук. Може би те просто са по-съсредоточени върху неприятните признаци.

Нарколозите предизвестяват, че макар че хората се възвръщат от алкохолна интоксикация по друг метод, в дълготраен проект алкохолът визира всички по един и същи метод. Черният дроб привиква с етанола и престава да създава ензимите, нужни за неговото разграждане. Махмурлукът като здравословна реакция на организма се заменя от абстинентен синдром. А това към този момент е болест.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР