На работна среща зам.-министрите на околната среда и водите Ренета

...
На работна среща зам.-министрите на околната среда и водите Ренета
Коментари Харесай

РИОСВ ще проверява дали общините са почистили замърсените участъци от 1 април 

На работна среща зам.-министрите на околната среда и водите Ренета Колева и Петър Димитров през вчерашния ден разискаха с шефовете на Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейновите дирекции и Националните паркове напредъка по самодейността на Министерство на околната среда и водите за разчистване на нечисти сектори в цялата страна, оповестиха от пресцентъра на Регионална инспекция за опазване на околната среда

По места всички Регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) към този момент организираха срещи с кметовете за предприемане на строги ограничения по осъществяване на отговорностите на локалната власт по Закона за ръководство на отпадъците. Регионална инспекция за опазване на околната среда пожелаха от кметовете на всички общини на следената от тях територия да показват проекти за деяние за справяне със нечисти с боклуци сектори в обитаемоте места и отвън тях.

Според предписанията общинските кметове правят инспекции за сектори със замърсявания с боклуци, в това число и повсеместен обход на речните кревати в прилежащите урбанизирани територии. Всички общински управляващи и шефове на Областните пътни ръководства показват и секторите, които най-често са припознавани като " точки “ за изхвърляне на боклуци. Те към този момент са показали в инспекциите краткосрочни, средносрочни и дълготрайни ограничения, в това число съответни действия за решение на проблемите с чистотата на обитаемоте места. До 31 март би трябвало да бъдат подхванати дейности за премахването на замърсяванията.

В тази връзка от 1 април Регионална инспекция за опазване на околната среда стартират инспекции за това дали са изпълнени предписанията към общините по всяка " точка " от авансово посочените от тях нечисти сектори. Ще се ревизира какви са резултатите от приложените ограничения за попречване на следващо замърсяване. Както и дали общините са подхванали дейности по организация и надзор на дейностите по формиране, събиране (включително разделно), предпазване, превозване, отнасяне на битови и строителни боклуци във всяко обитаемо място. Целта на този надзор е да не се позволява изхвърляне на боклуци на неразрешени за това места, образуването на сметища и повторното замърсяване на към този момент почистени терени.

Инициативата на управлението на Министерство на околната среда и водите е в продължение на един от предпочитаните на институцията за решение на проблемите със замърсяванията с боклуци. Регионалните инспекции се отзовават на постъпилите от жителите сигнали, само че засиленият надзор е ориентиран към устойчиви резултати и прекратяване изхвърлянето на боклуци отвън регламентираните места.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР