На произвола на съдбата е оставена къщата, в която някога

...
На произвола на съдбата е оставена къщата, в която някога
Коментари Харесай

Родната къща на Стефан Караджа в Румъния се саморазрушава

На произвола на ориста е оставена къщата, в която в миналото е живял Стефан Караджа, осведоми dnes.dir.bg. Тя е разположена в румънския град Тулча. Сградата е изоставена и даже е оповестена за обмен, а цената й е 50 000 евро. Демонтирана е даже паметната плоча, която е напомняла, че там е израснал огромен български челник и бунтовник. Родната му къща е ситуирана в центъра на Тулча, единствено на 150 метра от българската черква " Свети Георги " в града.
Стефан Караджа е роден в село Ичме, Ямболско. Там той изкарва доста дребна част от своето детство. " Той съзрява и възмъжава на територията на Северна Добруджа ", сподели Костадин Костадинов - експерт по етнография. Паметна плоча на войводата е инсталирана на фасадата на къщата, преди повече от 10 години. Инициатор и изпълнител на концепцията е Българското посолство в Румъния.
Преди две години парцелът е останал без собственик, защото дамата, която е живяла в къщата, е умряла. Така, нейните наследници са оповестили постройката за продажба. " Самата къща рискува да бъде закупена от някой локален вложител и да бъде съборена ", изрази опасенията си експертът по етнография Костадин Костадинов. Той упорства българската страна да се погрижи за дома на Караджата и постройката да бъде превърната в български културен център .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР