На престижния Сими симпозиум, който събира лидери на мнение от

...
На престижния Сими симпозиум, който събира лидери на мнение от
Коментари Харесай

Нобелов лауреат консултира БСП

На влиятелния Сими симпозиум, който събира водачи на мнение от целия свят и който тази година се организира на гръцкия остров Родос, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е договорила нобеловият лауреат проф. Джоузеф Стиглиц да съветва управническата стратегия на левицата. Двамата са посетители на форума, чийто патрон е някогашният министър председател на Гърция - Георгиус Папандреу.

" Да поддържам връзка с проф. Стиглиц от близко е същинско благосъстояние. Още повече, когато имаме общи хрумвания. Обсъдихме засилващите се неравенства и методите за намаляването им ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
Тя изясни, че изцяло споделя заключенията в книгата му “Цената на неравенството”, че резултат от неравенствата е съществуването на два паралелни свята, които действат един до различен, без да имат допир между тях.
" С проф. Стиглиц разговаряхме и за нашата “Визия за България”, която ще обявим на 21 юли ", разяснява тя. Нинова напомни, че той е посветил част от трудовете си на ролята на страната в стопанската система. " Ние от дълго време настояваме страната да не оставя всичко на свободния пазар, а да резервира своята регулаторна функционалност в основни браншове. Радвам се, че един от най-големите икономисти в света, притежател на Нобелова премия за стопанска система, счита, че с цел да работят пазарите по този начин, както се чака, би трябвало да има уместно контролиране от страна на страната ", съобщи тя.

Корнелия Нинова сподели, че е отправила покана към проф. Стиглиц да посети България, с цел да показа своите хрумвания.
" Професор Стиглиц одобри да му изпратя нашата " Визия за България ", с цел да ме съветва по тематиките, залегнали в нея. Там има доста от неговите визии за правдивост за всеки и по какъв начин неравенството подкопава господството на закона. Разговаряхме отсега нататък да обменяме отзиви по избрани въпроси, които касаят стопанската система и обществената страна ", посочи тя.
Джоузеф Стиглиц е един от най-известните леви икономисти в света, притежател на Нобелова премия за стопанска система от 2001 година и още десетки влиятелни награди. Завършил е Масачузетския софтуерен институт, учител в MIT, Принстън, Станфорд и Колумбийския университет. Най-известните му писания са: “Цената на неравенството ", “Голямото разделение”, “Еврото”, “Свободно рухване: Америка, свободните пазари, рецесията и отговорните за нея”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР