На пресконференция след края на днешното заседание, на което ЕЦБ

...
На пресконференция след края на днешното заседание, на което ЕЦБ
Коментари Харесай

"По-мрачни" перспективи за второто полугодие, инфлацията ще остане висока, прогнозираха от ЕЦБ

На конференция след края на днешното съвещание, на което ЕЦБ увеличи лихвите с 50 базисни пункта, ръководителят на банка Кристин Лагард уточни, че икономическите вероятности за втората половина на тази година, а и по-късно, са много " по-мрачни ".

Последствията от войната на Русия в Украйна и растящата инфлация помрачиха икономическите вероятности на еврозоната, означи тя.

" Неоправданата експанзия на Русия към Украйна продължава да възпира растежа. Въздействието на високата инфлация и по-голямата неустановеност оказват забавящ резултат върху стопанската система ", сподели Лагард, добавяйки, че тези фактори " доста помрачават вероятностите за втората половина на 2022 година ".

Според главния сюжет на ЕЦБ еврозоната няма да бъде изправена пред криза тази година или през идната година, уточни Кристин Лагард, само че още веднъж акцентира, че " хоризонтът е засенчен ".

Инфлацията в еврозоната " продължава да бъде нежелано висока и се чака да остане над нашата цел за известно време ", сподели още тя.

" Икономическата интензивност се забавя. Въздействието на високата инфлация върху покупателната дарба, продължаващите ограничавания на предлагането и по-голямата неустановеност оказват забавящ резултат върху стопанската система ", означи Лагард.

Въпреки това тя също по този начин акцентира, че " има предварителни признаци ", че някои от усложненията във веригите на доставки " отслабват ".

Според Лагард се чака инфлацията " да остане нежелано висока за известно време ", защото международните цени на силата ще останат високи в близко бъдеще. Тя обаче предизвести, че натискът върху цените се популяризира допълнително браншове частично заради натиска, провокиран от растящите енергийни цени.

Въпреки това шефът на ЕЦБ означи, че " при липса на нови разстройства ", разноските за сила би трябвало да се стабилизират и усложненията в доставките би трябвало да отслабнат, подкрепени от нормализирането на паричната политика.

Лагард означи, че ЕЦБ е " доста деликатна " към развиването на енергийната рецесия, по-специално на газовия фронт, " тъй като оказва въздействие върху цените на електрическата енергия ". Тя съобщи, че централната банка взема поради последните развития, в това число доставките от Русия по газопровода " Северен поток 1 " и решението на Европейския съюз да понижи потреблението на газ с 15%, защото те оказват въздействие както върху инфлацията, по този начин и върху растежа на еврозоната.

Кристин Лагард съобщи, че пазарът на труда остава мощен, със " мощно търсене на работна ръка ". Растежът на заплатите продължи да се усилва последователно през последните няколко месеца, само че " към момента остава като цяло стеснен ", макар че се чака по-бърз напредък на заплатите с течение на времето, когато стопанската система се ускори.

" Повечето измерители за дълготрайни инфлационни упования сега са към 2%, макар че последните проверки над задачата на някои индикатори изискват непрестанно наблюдаване ", сподели още тя.

Според нея решенията на ЕЦБ за лихвените проценти на идващото съвещание през септември ще се основават на икономическите данни все още, наблягайки, че банката е на " пътя на нормализиране " на паричната си политика.

Кристин Лагард акцентира, че утвърждението на Инструмента за отбрана на трансмисионния механизъм (TPI), което беше единомислещо подкрепено на днешното съвещание на ЕЦБ, разреши на централната банка да предприеме по-агресивно нарастване на лихвения %, в сравнение с беше сигнализирано по-рано.

" TPI е инструмент, който ще ни помогне да осъществим мандата си за ценова непоклатимост, като върнем инфлацията в средносрочен проект до 2% ", акцентира Лагард.

Тя означи, че Управителният съвет ще дефинира, въз основа на индикаторите за допустимост, " които ще алармират или не за голословна безредна пазарна динамичност ", дали дадена страна членка на еврозоната би трябвало да задейства инструмента TPI.

Лагард изясни, че всички страни от еврозоната ще дават отговор на изискванията за TPI, само че че ще бъдат осъществени " задълбочени оценки " и ще бъдат разисквани " голям брой индикатори ", с цел да се дефинира кои стопански системи се нуждаят най-много от помощта по този нов финансова инструмент.

Тя очерта четири критерия, по които дадена страна членка на еврозоната може да се възползва от новия Инструмент за отбрана на трансмисионния механизъм (TPI): сходство с фискалната рамка на ЕС; липса на съществени макроикономически дисбаланси; фискална устойчивост; постоянни и устойчиви макроикономически политики.

Програмата TPI може да се задейства, с цел да се опълчи на неоправдана, безредна пазарна динамичност, която съставлява сериозна опасност за трансмисията на паричната политика в еврозоната. Чрез TPI ЕЦБ може да купува еврооблигации " в юрисдикции, в които се следи утежняване на изискванията на финансиране, което не е целесъобразно от характерните за страната фундаменти ".

Програмата ще се реализира посредством покупки на дългови бумаги с падеж от 1 до 10 години.

Решението на Управителния съвет за активиране на TPI ще се основава на цялостна оценка на пазара и трансмисионни знаци, като самите покупки ще бъдат прекъснати или при трайно усъвършенстване на трансмисионната картина, или въз основа на оценка, че непрекъснатото напрежение се дължи на фундаментите на съответната страна.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР