На пресконференция по повод започналата данъчна кампания, от териториалната дирекция

...
На пресконференция по повод започналата данъчна кампания, от териториалната дирекция
Коментари Харесай

До 30 септември може да коригираме годишната си данъчна декларация

На конференция във връзка почналата данъчна акция, от териториалната дирекция на Националната организация за приходите в Бургас предложиха физическите лица да подават годишните си данъчни заявления по електронен път, без електронен автограф. " Това е най-лесният, бърз и безпроблемен метод за обявление на налози. За задачата е нужен личен идентификационен код – ПИК, който се издава гратис във всеки офис на Национална агенция за приходите. Над 65 хиляди бургазлии към този момент имат и се възползват от опциите му “, съобщи шефът на дирекция " Обслужване “ в Търговско дружество на Национална агенция за приходите Бургас Сияна Димитрова. В допълнение заместител териториалният шеф на Национална агенция за приходите Бургас Стефан Илчев уточни, че упованията на приходното ведомство в морския град са за по-малко персонални срещи с клиентите през 2019 година точно поради електронните услуги, които Агенцията предлага най-вече посредством персоналния идентификационен код.

От началото на почналата на 10-и януари данъчна акция в Национална агенция за приходите Бургас са подадени 446 годишни данъчни заявления като 257 от тях са по електронен път.

Новите годишни данъчни заявления за облагане на приходите на физическите лица и за корпоративни налози за 2018 година са оповестени на уеб страницата на Национална агенция за приходите – www.nap.bg. Годишната данъчна декларация може да се получи и на място в салона за обслужване на клиенти на Национална агенция за приходите Бургас. Срокът за подаването на  декларациите за облагане на приходите изтича на 30 април.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2019 година, физическите лица могат да употребяват 5% отстъпка върху налога за довнасяне по годишната данъчна декларация, само че не повече от 500 лева Допълнително изискване е и да нямат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности все още на подаване на декларацията, както ида внесат целия размер на налога за довнасяне в период до 31 януари 2019 година

От приходното ведомство подсетиха, че жителите и компаниите могат един път годишно сами да поправят дължимия налог, заявен пред Национална агенция за приходите с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването й и в двата случая е до 30 септември на настоящата година.

Данъчното облекчение за безкасови заплащания е в размер на 1% от дължимия за годината налог върху общата годишна данъчна основа, само че не повече от 500 лв.. Условието е 100% от паричните приходи да са получени по банков път и осъществените безкасови заплащания от лицето да са в размер на 80 или над 80% от приходите, подлежащи на облагане с налог върху годишната данъчна основа.

Физическите лица могат да заявяват приходите си и посредством декларация с баркод, която може да се изтегли от интернет страницата на Агенцията – www.nap.bg. Подаването на декларация с баркод подсигурява, че няма да има механически неточности, защото дължимият налог се пресмята автоматизирано. Годишната данъчна декларация може да се изпрати и по пощата с противоположна квитанция.

Виртуалните и физически ПОС терминали в салона за обслужване на Национална агенция за приходите Бургас отстраняват начисляването на стотинки рента поради късно дошъл превод, а заплащането посредством тях е гратис, подсетиха още от приходното ведомство. 

На конференцията бе обявено още, че от първи януари тази година се вкарва нов размер на минималния застрахователен приход - 560 лв., което трансформира и наложителната месечна здравна вноска за безработните. Тя става 22,40 лв.. От Национална агенция за приходите Бургас молиха да не се пропуща заплащането на здравни вноски, защото възобновяване на здравния статус се прави след заплащането на дължимите вноски за пет години обратно.

На конференцията бе казано още, че при данъчните облекчения за деца към този момент не се изисква писмена декларация от другия родител, че той няма да употребява облекчението.

Тази година срокът за подаване на фирмените заявления изтича на 1 април, защото 31 март е в неделя.  От Национална агенция за приходите подсетиха, че всички  заявления по Закона за корпоративното подоходно облагане се подават само по електронен път с електронен автограф.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР