На Преображение Господне завърши шестдневния поклоннически път Рилският чудотворец, който

...
На Преображение Господне завърши шестдневния поклоннически път Рилският чудотворец, който
Коментари Харесай

Завърши поклонническият път "Рилският чудотворец"

На Преображение Господне приключи шестдневния поклоннически път " Рилският вълшебник ", който стартира на 1 август от старинния храм " Св. София " в столицата. Тазгодишният път бе десети по ред, който и съответства с 550-та годишнина от възвръщането на мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир.

В маршрута се включиха съвсем 200 души от столицата, страната и чужбина. Поклонничите минаха през живописните планини Витоша и Рила, като на всички места бяха посрещани гостопреиемно от локалните хора, които всяка година с неспокойствие чакат походниците.

В първия ден, по традиция, пристигайки вечерта в палатковия лагер към хижа Боерица и пред хижа Планинарска ария участниците се показаха и споделиха своите усещания от придишни години или своите упования в първото си присъединяване в тази самодейност. Всяка заран и в продължение на целия ден на разнообразни места поклонниците четоха и елементи от акатиста на св. Йоан Рилски, написан от Неврокопския митрополит Борис, за който през 2016 година Св. Синод започва процедура по канонизация.



Местните хора се бяха погрижили да нагостят участниците с топла постна манджа. Препятствие за поклонниците бяха метереологичните условия, които тази година бяха изключително неприятни, само че това пък не помрачи тяхното предпочитание да доближат до рамките на Рилския манастир.

За първа година край Белчин се включиха и 30 младежи от Духовно-прасветния център " Св. Архангел Михаил " към Варненска и Великопреславска епархия.



На 4 август бе отслужена св. Божествена литургия в храма в с. Клисура " Св. вмчк Димитър " от архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия в съслужение с ставр. ик. Ангел Ангелов, прот. Сава Кокудев и свещ. Венцислав Попванов. Мнозина се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след което се насочиха по Лакатишка рила в посоха хижа Рилски езера. На 5 август бе отслужен водосвет на езерото Бъбрека, а по-късно поклонническата група бе посрещната от Негово Преосвещенство Адрианополски свещеник Евлогий и братството на Рилската св. обител. Епископ Евлогий приветства участниците, като акцентира особената мощна молитва на св. Йоан Рилски, както и подвига, който хората правят всяка година.



На Преображение Господне поклонниците взеха молитвено присъединяване в тържествената св. литургия, причастиха се и се поклониха на гроба на св. Йоан Рилски, където бе отслужен акатист към настойника на България.

Поклонническият път " Рилският вълшебник " се организира от 2010 година, като всяка година се включват от ден на ден и повече православни християни. Инициативата е благословена и от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и се осъществува взаимно с Богословския факултет на СУ " Св. Климент Охридски " и Столична община. Тази година старитира и формален уебсайт на самодейността, който може да посетите тук - http://www.rilskipoklonnik.bg.

Източник Българска патриаршия
Снимки: Пенка Христова
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР