На предстоящото заседание на местния парламент в Бургас съветниците ще

...
На предстоящото заседание на местния парламент в Бургас съветниците ще
Коментари Харесай

Община Бургас иска да поеме контрола над Морското училище в града

На идното съвещание на локалния парламент в Бургас съветниците ще гласоподават предложение за смяна в статута на Професионалната гимназия по морско мореплаване и лов на риба " Свети Никола ", импортирано от кмета на града Димитър Николов, оповестиха от неговия пресцентър.

В момента финансово обезпечаване на учебното заведение е ангажимент на Министерство на образованието, а в случай че смяната бъде призната, то ще се реализира от бюджета на общината. Тя ще придобие и собствеността върху всички недвижими парцели на учебното заведение, които до момента бяха държавна благосъстоятелност.

От Община Бургас изясняват, че повода да изискат промяна на статута е, че през последните няколко години развиването на гимназията не е на нужното равнище и през последното десетилети има спад в броя на учениците там.

В същото време Бургас като морски град има нужда от фрагменти в региона на морското дело, а и компаниите от бранша упорствали общината да бъде поръчител за модернизиране на учебното заведение, както във връзка с материалната база, по този начин и като образователни стратегии, в които да намерят място и експертите от сектора като наставници и консултанти.

Кметът разгласи, че ще постави старания за " рационализация на материалната база, повишение качеството на образованието, запазването и развиването на това знаково за града " учебно заведение.

В момента в гимназията се образоват възпитаници по специалностите Морско мореплаване, Корабни машини и механизми и Митническа и данъчна администрация.

Въпреки търсенето на фрагменти в морския отрасъл и заплащането, което стартира от 1200 $ за приключилите приблизително обучение, ползата към учебното заведение е извънредно слаб. От тогавашните над 500 възпитаници след няколко нулеви приема в този момент са останали едвам 113.

От лятото на 2018 година шеф на учебното заведение е Христина Жабова. Преди нея в продължение на две десетилетия учебното заведение се управлява от инж. Панайот Жечков, който в същото време няколко мандата е и общински консултант от ГЕРБ.

" Именно при неговото ръководство Морското стартира да потъва. Началото на проблемите е 2009 година, когато избухна абсурдът със закупена от учебното заведение яхта за 236 хиляди евро. Аферата бе разказана в отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия, като в резюме се оказа, че плавателният съд се употребява за частни вместо за просветителни цели. Тогава Жечков изясни, че лодката се употребява за провеждането на квалификационни курсове, които с времето се трансфораха в съществена активност на учебното заведение ", писа в. " Капитал ".

Създадено на 1 септември 1958 година по предложение на тогавашното Министерство на хранителната индустрия и с утвърждението на Министерството на националната култура, през идващите години учебното заведение развива два профила - четиригодишен курс на образование - колеж, и двегодишен индустриален курс по лов на риба и рибопреработка с банкет след приключен VII клас, демонстрира информация на общината.

През 1971 година Техникумът по морски и океански лов на риба се военизира и е преименуван на Средно особено учебно заведение по морски и океански лов на риба " Ген. Владимир Заимов ". По-късно е девоенизиран, като първият граждански випуск е признат през образователната 1983/1984 година.

През образователната 1991/1992 година се откриват курсове за придобиване на подготовка: щурмани 5-а степен - образование два месеца; мотористи - образование три месеца. От 2003 година учебното заведение се споделя Професионална гимназия по морско мореплаване и лов на риба " Свети Никола ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР