На пръв поглед Тордесиляс – малко градче на брега на

...
На пръв поглед Тордесиляс – малко градче на брега на
Коментари Харесай

Градът, който разцепи света на две

На пръв взор Тордесиляс – малко градче на брега на река Дуеро в испанската провинция Валядолид, наподобява напълно нормално. Има остаряла част с добре непокътнат Главен площад и църкви от епохата на Средновековието. Но в случай че споменете името му в Сао Пауло, Картахена или друго място в Централна и Южна Америка, доста хора незабавно ще се сетят за него, написа pochivka.blitz.bg.

Точно на това място през 1494 година Испания (Кралство Кастилия) и Португалия разделят земите, които им следва да открият. Това е повода Бразилия да стане единствената страна в Латинска Америка, в която се приказва португалски.

Вероятно местоположението на градчето е това, което го прави идеално място за договаряния за историческия Договор от Тордесиляс.

 Градът, който разцепи света на две

„ Той е бил на кръстопътя на мрежа от пътища, които били доста значими. Имало и замък и всичко сочи, че договорът е подписан тук “, изяснява Мигел Анхел Залама, професор в Университета на Валядолид, пред BBC.

Но съществуването на кралска резиденция и местоположението на града надали са единствената причина католическите монарси Изабела Кастилска и Фердинанд Арагонски да го изберат.

„ Титуловано като „ доста картинно, антично, лоялно и благородно село, този кастилски град е обвързван с историческа традиция с Португалия. През 14-и век кралица Мария Португалска и дребната Беатриз Португалска живели тук. Възможно е това да е бил политически жест, тъй че португалците да се усещат по-удобно на един тип неутрална земя “, изяснява Рикардо Пикерас Цеспедес, професор от Университета в Барселона.
 Градът, който разцепи света на две

Пътят към договарянията стартира, когато Христофор Колумб се прибира от първото си странствуване, с което открива земя, за която счита, че е Индия. На връщане той попада в стихия и е заставен да хвърли котва в Лисабон. Там той разкрива на португалския крал Жуау II за откритието на експедицията си, която била финансирана от испанските монарси.

Убеден, че новите острови влизат в контрактуваното с Договора от Алкасоваш-Толедо от 1479 година, португалският крал афишира властта си над тях. Междувременно испанският навигатор Мартин Алонсо Пинзон, придружавал Колумб, идва в Испания и незабавно праща новина до Барселона за откритието. Испанските владетели Фердинанд II и Изабела пращат емисари до папа Александър IV с искане да затвърди властта им над откритите от Колумб земи.

Родом от Валенсия и отчасти привързан към католическите крале на Испания, папата издава три нови були. Според една от тях договорът от Алкасоваш-Толедо се анулира и вместо това се чертае паралел, който минава през Атлантическия океан от единия полюс до другия и разделя владенията на Испания и Португалия.

Португалците побесняват. Не единствено, че губят новите острови, само че им се лишава опцията за маневри, когато корабите им се насочат към владенията им в Африка, защото паралелът минава единствено на 100 левги (480 км) от остров Зелени нос (Кабо Верде).

Започва серия от дипломатически дейности. Нито Испания нито Португалия желаят война. Междувременно през 1493 година Колумб се насочва на втората си експедиция, обещавайки на владетелите информация, която да им помогне в договарянията. През 1494 година им изпраща карта със своите открития. Тя, обаче, била преправена в интерес на Испания.
 Градът, който разцепи света на две

Когато картата на Колумб дойде, двете страни към този момент се били разбрали за отвесно делене. Жуау II изискал само линията да бъде изместена с 370 левги (1800 км) на запад от Кабо Верде и африканския бряг, до момента в който испанската територия ще се простира на запад от нея и ще включва последните открития на Колумб.

Тъй като картата на Колумб не демонстрира нови земи от португалската страна на линията, Изабела и Фердинанд се съгласили.

Никой от договарящите към момента не знаел, че тази нова линия пресича „ върха “ на Бразилия и по този начин слага източния ѝ бряг под португалско притежание. През 1500 година португалският навигатор Педро Алварес Кабрал открива това по време на своето пътешестване и декларира искания в интерес на своя крал.



В идващите епохи Португалия уголемява въздействието си във вътрешността в континента и Бразилия става единствената португалоговоряща страна в двете Америки.

„ За болшинството от бразилците през днешния ден Договорът от Тордесиляс значи декларация, че португалската корона получава притежание над „ непознатите “ западни земи. Но това е и основен исторически миг за разбирането на връзките на доминация и надмощие сред Европа и света “, споделя Ана Паула Торес Мегиани, професор от Университета в Сао Пауло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР