На пръв поглед изглежда като голяма зелена шишарка, но за

...
На пръв поглед изглежда като голяма зелена шишарка, но за
Коментари Харесай

Ядливите шишарки

На пръв взор наподобява като огромна зелена шишарка, само че за разлика от последната крие мека и ядлива вътрешност. Артишокът в действителност съставлява неузрелите цветни пъпки на огромно растение, член на фамилията на магарешкия трън. При консумация, зелените, твърди листа, които го обгръщат, се изхвърлят дружно със стеблото и цветните къдрави листенца в сърцевината.

Как да изберем и съхраняваме?

Когато купувате, избирайте тъмнозелени, тежки за размера си и без петна глави артишок. Те би трябвало да са твърди и стегнати. Избягвайте тези, които са почнали да се отварят. Ако са добре подбрани, главите артишок могат да се запазят в ледник до 2 седмици, без да изгубят от качеството си. За задачата се измиват и се слагат в найлонова торбичка и незабавно се поставят в ледник.

Как да сготвим?

Ако желаете да сготвите цялостен артишок, отрежете стъблото до основата и отстранете дребните твърди листа, които го обгръщат. Може също да отрежете и бодливите връхчета на останалите листа. Поставете зеленчука изправен в тенджера или в подобаващ огромен съд и налейте вода, едвам го покрие. Може да се добави прясно изцеден сок от лимон или лайм, с цел да се предотврати обезцветяване по време на готвене. Похлупете и варете, до момента в който листата стартират елементарно да се откъсват (отнема 30 до 45 минути, според от размера на артишока). Отцедете и отстранете мъхестата неядивна среда (може да се в профил преди или след готвенето). След варенето деликатно разгърнете листата встрани, с цел да ги запазите цели. Изтеглете оцветения в светлозелено и пурпурно конус, който открива сърцевината на артишока. Издълбайте го благодарение на лъжица, с цел да достигнете до високо ценената вътрешност. В един средноголям артишок, (задушен или сварен) се съдържат към 60 калории.

Практически изненадващо дребна част

от зеленчука в действителност става за ястие. Затова и артишок се употребява най-вече в подготвен консервиран вид, само че би трябвало да се има поради, че усетът на този от консерва е по-различен от този на пресния артишок, изключително в случай че е маринован с оцет да вземем за пример.

Артишокът е едно от най-древните растения с потвърдени лечебни свойства.
Той защищава черния дроб от токсично увреждане и спомага за бързото му възобновяване при съществуване на заразен развой. Продължителната приложимост на артишок редуцира равнището на серумния холестерол и триглицеридите. Той подтиква ускореното обособяване на непотребни течности и соли от организма.

Листата на артишока се употребяват за лекуване на

жълтеница, камъни в жлъчката, атеросклероза. Този зарзават е отлична храна за хора, страдащи от диабет. Съдържа цинарин, който въздейства на вкусовите усещания, като укрепва усета на храната. Също по този начин е с високо наличие на калий. /bonapeti.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР