На пръв поглед идеята смартфонът ви да усеща миризми звучи

...
На пръв поглед идеята смартфонът ви да усеща миризми звучи
Коментари Харесай

Смартфоните скоро ще могат да усещат миризми чрез малки електронни носове








На пръв взор концепцията смарт телефонът ви да усеща миризми звучи като много безполезна функционалност. Но сходно на предходната странна идея за слагане на камери в телефона или говорене на компютъра – колкото повече мислите за това, толкоз по-логично звучи. От разкриване на развалена храна до сигнализиране за евентуално нездравословни изпарения – елементарно е да си представим по какъв начин една сходна иновация може да се окаже много потребна.

Поне това е концепцията на откривателите от Техническият университет в Карлсруе, Германия. Те работят върху основаването на „ електронен нос”, който може да разпознае разнообразни миризми по-бързо даже от човек.

Учените разкриват, че са употребявали метода на действие на биологичния нос като модел в своите разработки. Човешкият нос разполага с 10 млн. кафези с към 400 разнообразни рецептора, които му разрешават да възприема обособените миризми и да генерира характерен модел за сигнал, с който осведоми мозъка какъв аромат е усетен.

„ В нашия електронен нос нанофибрите си взаимодействат с миризми и също генерират избран сигнал, на база на който датчикът разпознава миризмите “, изясняват експертите.

Носът е с величина единствено няколко сантиметра и съдържа всички нужни електронни съставни елементи, в това число технология за оценяване на изпаренията. Когато избран вид аромат бъде „ теоретичен “ от чипа авансово, по-късно датчикът може да го разпознава единствено за секунди.

„ Трудността се състои в това, че миризмите не постоянно остават същите. Например, ароматът на розата на слънце се разграничава от нейния мирис при дъжд. В момента образоваме електронния нос за характерни използва, които могат да бъдат универсално определени “, разясняват от екипа.

Учените считат, че тяхното откритие може да се употребява като детектор за пушек или като асистент при извършване на покупки, който да дефинира какъв брой прясно е месото или рибата. Освен това постоянно има опция на идващото потомство роботи да се даде чувство за аромат, което доста ще усъвършенства техните сетива.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР