На пръв поглед е странно: когато пролетта настъпи, вместо организмът

...
На пръв поглед е странно: когато пролетта настъпи, вместо организмът
Коментари Харесай

Ето как бързо и лесно да преборим пролетната умора със... сок!

На пръв взор е необичайно: когато пролетта настъпи, вместо организмът на човек да е “събуден за живот”, хората стартират да се усещат отпаднали и изтощени. Това изключително се усеща в дните, когато непостоянното пролетно време припомня за отиващата си зима. Най-често срещаното пояснение е дефицитът на витамини. Но от ден на ден стават експертите, които считат, че дефицитът на витамини и изобщо витамините не оказват въздействие на това положение на организма. Според тях същинската причина за пролетната отмалялост се крие... във въздуха.
“Тъй като пролетната отмалялост не е болест, то все още няма лекуване за това положение. Прилагането на някои способи може да подкрепи интервала на безсилие да протече по-бързо и леко. Хранителните привички като консумация на повече плодове и зеленчуци, вода, прибавяне на витамини са от значително значение. Съществуват и така наречен адаптогени, да вземем за пример пчелно млечице, женшен и джинджифил, за които се счита, че подкрепят по-лесното прекосяване от един сезон в различен.
Продължителното време навън и осветено могат да подкрепят процеса, а физическите извършения, водни процедури и разтривки - да стабилизират стойностите на артериалното налягане и общото положение на организма”, разяснява за в. “Доктор” клиничният психолог Дора Георгиева.
- Г-жо Георгиева, за какво страдаме от пролетна отмалялост?
- Пролетната отмалялост визира 50% от хората и е една от най-честите аргументи за физическото неразположение през този интервал. Спи ни се, усещаме се непрекъснато изтощени, не можем да се концентрираме, раздразнителни и скептични сме. Все едно сме препили предната вечер и не може да се отървем от махмурлука. Имате ли сходни признаци, то евентуално сте жертва на пролетната отмалялост, която е извънредно присъща за интервала март-април.
Съществуват разнообразни пояснения за пролетното възприятие на отмалялост. Най-общо то се изяснява с вегетативни и психологични реакции на тялото към настъпващите промени в околната среда - основно стоплянето на времето и увеличената осветеност, свързани с по-голямата дълготрайност на деня. Тези външни фактори от своя страна водят до промени в секрецията на някои хормони, адаптиране на имунната система, изменен метод на хранене и други

Цялото изявление с Дора Георгиева и кой сок ще ни избави от неприятното положение, четете в zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР