Това индийско семейство се опита да имигрира законно в САЩ. Те се оказаха разделени и в правна неопределеност

...
На пръв поглед д-р Прадюман Сингх има всички качества на
Коментари Харесай

На пръв поглед д-р Прадюман Сингх има всички качества на имигрантската американска мечта. Той има бизнес с набиране на студенти в медицински училища; съпруга, син и дъщеря, които са предмедицински в UC Irvine; и семейството му живее в дом в Лагуна Нигел с изглед към океана.

Но неговият живописен живот в САЩ се разпада почти от самото начало. Сега Синг е отделен от семейството си и е заседнал на 90 мили, точно от другата страна на границата в Тихуана.

Сингх са само едно семейство, което си проправя път през лабиринтния имиграционен процес в САЩ. Но техният опит показва, че дори висшето образование, богатството и инвестициите в САЩ не могат да имат значение, когато става въпрос за навигация в система, която за мнозина се е превърнала в черна бюрократична дупка.

55-годишният Сингх пристигна в в САЩ със съпругата и дъщеря си през 2008 г. с работна виза, след като закупи мотел в Канзас Сити, Канзас, където живееха членове на разширеното му семейство. Семейството попадна в процедура за депортиране през 2011 г., след като подновяването на визата му беше отказано, но поради натрупани дела и проблеми с графика, каза той, те не получиха своя ден в съда до това лято.

И въпреки че имаха инвестира близо 1,6 милиона долара в мотела, според молбата на Сингх за инвеститорска виза, тази петиция — която би предоставила на семейството постоянно пребиваване — остава висяща.

„Нашата система е много непримирима“, каза Тереза ​​кардинал Браун , старши съветник по въпросите на имиграцията за Центъра за двупартийна политика. „След като сте извън статут или сте нарушили статут, е много трудно да си върнете статут.“

Точно преди светът да започне да се бори с пандемията от COVID-19, семейството се изправи пред още една неуспех: тъщата на Сингх в Индия беше диагностицирана с бактериален менингит и поставена в медикаментозна кома.

Сингх работеше като лекар в Русия, така че съпругата му го помоли да отиде да се грижи за нея майка. Той каза, че отиде с уверения от офисите на местните имиграционни агенции, че има вероятност да бъде пуснат обратно. Той не беше.

По-рано тази година Сингх се настани в хотел на по-малко от миля от границата на САЩ в Тихуана. Там неговият 12-годишен син Анируд, който е роден в САЩ, може от време на време да го посещава - тъй като съпругата и дъщерята на Сингх нямат законни документи в САЩ, те не могат да пътуват с него.

семейството е на кръстопът. През юни имиграционен съдия отхвърли делото им, премахвайки непосредствения им риск от депортиране, но прекратявайки петицията им за връщане на Сингх в САЩ за съдебно производство.

Сега, от мексиканската страна на граничната стена, Сингх се чуди дали той и семейството му трябва да се върнат в Индия – и дали е било грешка да се преместят в САЩ на първо място.

„Никога не съм предполагал, че нещата ще свършат по този начин“, каза той. „Това беше кошмар за нас.“

— —

Преди да имигрира в САЩ, Синг каза, че е имал процъфтяващ бизнес в Индия, набирайки там студенти в медицински училища в Русия , където е получил медицинска степен. През 2007 г. той и семейството му отлетяха за Канзас Сити, за да посетят роднини. Виждайки добра възможност за напредък в САЩ, Сингх купи мотел и се премести в района със съпругата си Шаши и 8-годишната тогава дъщеря Елена.

Но само две години след семейството му движение, пътуването на Сингх беше в опасност. Скоро той щеше да се сблъска с повече от десетилетие препятствия в усилията си да получи легален статут.

През септември 2010 г. той беше в Русия в командировка, когато научи, че молбата му за подновяване на виза е отхвърлена. Според писмото за отказ, въпреки че е собственик на бизнес, Сингх не отговаря на условията за изпълнителен директор и не отговаря на изискванията за виза L-1, която позволява на компаниите да прехвърлят ръководители и мениджъри в чужбина в САЩ.

Сингх каза, че се е опитал да се свърже с адвоката си в чикагска фирма, който е бил препоръчан от приятел на семейството, но никога не е получил отговор. Без да знае Сингх, човекът, когото смяташе за негов адвокат, Тахавур Рана, не беше лицензиран адвокат. Рана беше осъден през 2011 г. за оказване на подкрепа на ислямистка въоръжена група и предполагаем заговор за нападение срещу датски вестник.

Много доставчици на услуги, понякога наричани консултанти или брокери, не са лицензирани адвокати или акредитирани представители и не са квалифициран да предоставя правни съвети.

Документите на Сингх са подписани от Реймънд Дж. Сандърс, адвокат, описан в новинарските репортажи като бизнес партньор на Рана, който не е обвинен в случая на Рана. Потърсена по телефона, съпругата на Сандърс, Барбара Мърфи-Сандърс, каза, че съпругът й, на 90 години, страда от Алцхаймер и деменция и не си спомня случая.

След като получи отказ от L-1, Сингх се върна в в САЩ с туристическа виза. Неговият син Анируд се роди през ноември 2010 г.

Те не трябваше да празнуват дълго. На следващата година семейството беше поставено в процедура за депортиране поради просрочване на първоначалните им визи.

Така че Сингх опита различен маршрут. Въз основа на собствеността си върху мотела в Канзас Сити, той кандидатства през 2012 г. за виза EB-5, която предлага път към гражданство за имигранти, които инвестират 1 милион долара в бизнес, който създава поне 10 работни места на пълен работен ден в рамките на две години след одобрение на виза. Но три години по-късно тази петиция беше отхвърлена, тъй като Сингх е използвал заеми, за да направи покупката.

Имигранти като Сингх, които кандидатстваха за визи EB-5 въз основа на инвестиции, финансирани със заеми, заведоха колективен иск през 2015 г. срещу службите за гражданство и имиграция на САЩ заради техните откази. Кандидатите казаха, че са били заслепени от ново правило срещу използването на определени заеми за инвестиции във визи.

През 2020 г. окръжен съд във Вашингтон се произнесе в полза на ищците, отмени отказите и нареди на федералната агенция да преразглеждат петициите си. Но решението не установява срокове и Сингх не е получил ново решение по молбата си. Дори и да бъде одобрено, той ще трябва да поиска освобождаване, за да влезе отново в САЩ – и дали ще му бъде предоставено, зависи от преценката на правителството.

Все още в имиграционна неопределеност, препятствията пред Сингх продължават да нарастват. Процедурата по депортиране на семейството беше извадена от съдебния календар и поставена на неопределено време. Шофьорската книжка на Синг изтече през 2012 г., което породи години на постоянен страх, че ще бъде спрян от полицията.

Но искрица надежда дойде през 2016 г., когато научи за закон в Калифорния, който създава шофьорски книжки за имигранти без правен статут. Уморени от чувството на параноя, Сингх напуснаха Канзас и наеха дом от 3500 квадратни фута, сгушен в затворен комплекс в хълмовете на Лагуна Нигел.

Животът се подобри. Сингх стартира калифорнийски филиал на своя бизнес за набиране на медицински персонал. Безпокойството на Шаши намаля и тя се присъедини към обществените фитнес класове. Елена бързо се сприятелява и се справя отлично в училище, решавайки, че ще следва медицина точно като баща си. И Анируд започва да свири на пиано, цигулка и карате.

— —

Не след дълго обаче семейството се сблъсква с нови трудности. В края на 2019 г. майката на Шаши се разболя от животозастрашаващ случай на бактериален менингит. Паникьосана, Шаши моли съпруга си да отиде в Индия и да наблюдава грижите на майка си. Тя не вярваше на индийската медицинска система, откакто баща й почина от инфаркт, въпреки уверенията на медицинския персонал, че ще оцелее.

Сингх и неговият имиграционен адвокат Глен Радж поискаха спешно разрешение за пътуване. По време на лични срещи в местните служби за гражданство и имиграция на САЩ и службите за имиграция и митнически контрол и двете агенции казаха, че не могат да предоставят разрешение за пътуване, но според Сингх и Радж казаха, че Сингх не би трябвало да има проблем да се върне по хуманитарни причини. Службите за гражданство и имиграция на САЩ отказаха да коментират случая на Сингх.

Той напусна на 7 март 2020 г., четири дни преди Световната здравна организация да обяви избухването на COVID-19 за пандемия.

Майката на Шаши оцеля. Но три месеца по-късно, когато Сингх беше готов да се върне у дома в Лагуна Нигел, той откри задънени улици по всеки маршрут.

Лиза Рамирес, калифорнийски имиграционен адвокат, която се консултира по имиграционния случай на Сингх, каза, че той не трябва са напуснали страната, защото е било твърде рисковано предвид висящото му дело за депортиране.

„Имам много отчаяни клиенти, които също имат спешни случаи. Според мен беше в най-лошия случай глупаво, в най-добрия – необходимо той да си тръгне“, каза тя. „Няма предварително условно освобождаване, няма разрешение за пътуване, когато някой е в процедура [отстраняване]. Това е най-важното.“

Но Рамирес добави, че по-широкият въпрос е колко време отнема на правителството да обработва заявленията. Сингх има това, което много имигранти нямат – ресурсите да плащат на адвокати, които да подават различни молби, да го представляват в съда и да се свързват с членове на Конгреса относно неговия случай – и все още е изправен пред големи препятствия.

Неотдавнашен доклад на либертарианския институт Cato, „Защо законната имиграция е невъзможна за почти всеки“, обяснява, че САЩ се нареждат в долната трета от богатите страни за дял от населението, родено в чужбина, с по-малко от 1% от хората, които искат да имигрират законно, способни за да го направи.

Кардинал Браун от Центъра за двупартийна политика отбеляза, че семейства, които са разделени или деца с американско гражданство, принудени да напуснат страната, когато родителите им са депортирани, са обичайни истории. Такава е и историята на едно семейство, което пристига законно, опитва се и не успява да запази законния си статут и остава без правна документация.

„Ето някой, който няма лесен начин да стигне – предложение за работа, член на семейството в САЩ, който да ги спонсорира - така че те се опитват да направят своя случай да имигрират", каза тя за Сингх. „Но Съединените щати не са изградени по този начин.“

— —

Семейството на Сингх не се държеше добре в негово отсъствие. Анируд написа писмо до Дядо Коледа през 2020 г. с молба баща му да се върне. На Коледа Шаши каза, че отваря всяка врата в къщата, питайки „Татко тук ли е?“

През февруари 2021 г. клиничен психолог извърши оценка на Анируд, като установи, че раздялата с баща му са му причинили „силен стрес“ и безпокойство.

„Анируд и семейството му бяха изправени пред семейна раздяла в същото време, когато се сблъскаха с нестабилност, страх и хаос поради глобалната пандемия“, пише психологът Малена Винокур в оценката, която семейството е предоставило на Времената. „Когато го попитаха за това, Анируд заяви разплакано: „Баща ми не е тук… това съсипва всичко. кампусът затвори поради пандемията. Когато колежът отвори отново, тя обмисляше да се премести в апартамент с приятели. Но тя не можеше да понесе да напусне майка си и брат си.

„Преодоляхме кризата в общественото здравеопазване, но семейството ми все още е в криза“, каза тя пред The ​​Times.

< p>Семейството, което някога се срамуваше от своя имиграционен статут, разкри преживяванията си пред тесен кръг от приятели, на които разчитаха за подкрепа.

Но с изтичането на месеците Шаши ставаше все по-тревожна. Тя каза, че се чувства виновна, че е помолила съпруга си да отиде в Индия, за да се грижи за майка й. Тя също е ядосана на американската имиграционна система, която позволи на семейството й да се промъкне през пукнатините въпреки многократните им опити да правят нещата законно.

< p>„Опитах всичко възможно да бъда силен за децата си“, каза Шаши, разплаквайки се, „но вече не съм толкова силен.“

Прадюман Сингх два пъти е поискал хуманитарно влизане през САЩ. Консулство в Индия. Първата молба беше отхвърлена; той каза, че никога не е бил потърсен за интервю за втори път. В писмо от 18 август 2022 г. до адвоката на Сингх, началникът на отдела за условно освобождаване на Министерството на вътрешната сигурност Тимъти Медоуз пише, че влизането под условно освобождаване не може заобикалят редовните имиграционни процедури и че „съвкупността от акциите в случая [на Сингх] не гарантира благоприятно упражняване на дискреционните правомощия на ICE за условно освобождаване.“

През януари Синг получи мексиканска туристическа виза и отлетя от Индия до Тихуана, за да се срещне с Радж, неговия адвокат. Те поискаха хуманитарно условно освобождаване, което беше отказано.

Те поискаха отново хуманитарно условно освобождаване през май. Позовавайки се на агенцията за набиране на медицински кадри на Сингх, той също поиска условно освобождаване на предприемач, което е за имигранти, които могат да докажат, че техният стартъп ще осигури значителна обществена полза. И двете молби остават висящи.

„Семейство Сингх не са адвокати и нямат наръчник за USCIS. Те се влюбиха в тази страна; потърсиха правен съвет и адвокати, включително аз, им дадоха съвети; последва този съвет", каза Радж. „Семейство Сингх никога не е бягало, никога не се е опитвало да направи нещо фалшиво, опитвало се е да се придържа към всеки един възможен закон.“

За Сингх животът в Тихуана осигури още една полза – да вижда сина си, единственият член на семейството с американски паспорт. При последното си посещение те отидоха да пазаруват в мол, поръчаха румсървиз и гледаха „Умирай трудно“ на лаптопа на Сингх, лежайки един до друг, докато не се унесоха в сън.

Сингх пропусна три дни на бащата , 21-ия рожден ден на Елена и 25-ата му годишнина от сватбата, която той и Шаши отпразнуваха през юни по FaceTime с шампанско. Елена се надява, че баща й ще успее да се върне навреме за завършването й през декември.

През годините, дори преди да се раздели със семейството си, Синг обмисляше да напусне САЩ. Можеше да отиде в Русия, където живееше от 18 години и притежава два апартамента и офис. Или може да се върне в Индия, където притежава още имоти и наскоро инвестира във верига магазини за хранителни стоки.

Но се чувства в капан. Домът за децата му е Калифорния.

Вземете най-доброто от политическото отразяване на Los Angeles Times с бюлетина Essential Politics.

Тази история първоначално се появи в Los Angeles Times.< /p> Вижте коментарите

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР