На прага на поредната изборна кампания отново се убеждаваме, че

...
На прага на поредната изборна кампания отново се убеждаваме, че
Коментари Харесай

ВОЛТ: Първоаприлската шега на ЦИК за равния старт

На прага на следващата изборна акция още веднъж се убеждаваме, че разпоредбите не са идентични за всички партии и надпреварата стартира със забележителна преднина за някои.
Това се удостоверява от обстоятелството, че партии и претенденти за Европейския парламент са почнали да събират подписи за регистрация, макар че от ЦИК публично не бяха пуснали бланката на своя уебсайт. Впоследствие беше конкретизирано, че документът е бил утвърден, само че с него са разполагали единствено „ вътрешни “ хора. Подобна процедура сигурно дава преимущество на избрани обединения и основава чувство за неправда и липса на бистрота, безапелационни сме от Европейска партия Волт.

„ Винаги съм вярвал в конкуренцията, тя е здравословна, само че има случаи, когато е значимо дали имаш еднакъв старт. Чувам, че партии са събирали подписи за регистрация на евроизборите, а бланка, утвърдена от ЦИК, публично няма …
Ясно е, че партиите с представители в ЦИК са изнесли утвърдената бланка и събирането е почнало. Лошо няма, въпросът е редно ли е? “, показва водачът на Волт България – Настимир Ананиев в обществените мрежи.

По думите му е недопустимо в ЦИК да господстват лобита, които хвърлят подозрения върху работата на органа, длъжен да подсигурява почтени избори. Комисията би трябвало да бъде професионален орган, а не политически, настояваме от партия Волт.

Като първоаприлска смешка наподобява и различен главен проблем. От ЦИК разгласиха решението за книжата в 23:43 ч. на 31 март, само че без нужните приложения, което е в нарушаване на самия закон. Притеснително е и че приложенията са се появили след 03:00 сутринта на 1 април. Това стана ясно от мониторинга на Волт България във въпросната вечер.

Освен това в наредбата е посочен краен период за събиране на подписи за регистрация, само че няма закрепена дата за начало, което на процедура форсира партиите.

Това повдига въпроса, имайки поради, че ЦИК е непрекъснат орган, за какво не се издава бланката по-рано, с цел да се даде най-малко месец на партиите и обединенията да съберат нужните подписи в сходство на закона и разпоредбите за отбрана на персоналните данни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР