На последното си заседание за 2021 г. Министерският съвет одобри

...
На последното си заседание за 2021 г. Министерският съвет одобри
Коментари Харесай

Какви компенсации заради високите енергийни цени прие кабинетът

На последното си съвещание за 2021 година Министерският съвет утвърди схемата за обезщетенията на потребителите поради високите енергийни цени. До огромна степен ограниченията бяха известни още преди Коледа, само че решението на кабинета на процедура затваря полемиките по тематиката за това кое е вярно и кое не, какъв брой би трябвало да е помощта и по какъв начин да се употребява.

През последните дни работодателските организации, които не харесаха препоръчаните схеми за подкрепяне, търсиха способи, в това число със срещи с президента Румен Радев, да трансформират проектите на държавното управление. Премиерът Кирил Петков обаче счита, че ограниченията са задоволителни и работещи.

Общата сума на помощите ще е към 1.5 милиарда лева, като парите ще бъдат обезпечени най-много от изключителните облаги на държавните производители на ток като АЕЦ " Козлодуй " и НЕК, от фонда " Сигурност на електроенергийната система " и посредством бюджета. Всъщност точно последният източник ще покрие заплащанията първоначално, защото парите от държавните предприятия и фонда ще могат да бъдат изтеглени на по-късен стадий през 2022 година
Кой какъв брой получава
Новото по отношение на досегашните схеми за подкрепяне на бизнеса поради скъпия ток е, че измежду подпомаганите се включват и мрежовите оператори - електроразпределителните сдружения на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про ", както и за държавната ЕСО.
Реклама
Те ще получат цялостния размер на насъбрания в интервала юли - декември 2021 година сериозен недостиг поради разноските им за електрическа енергия за софтуерни потребности. За задачата ще отидат 235 млн. лева, които ще бъдат разплатени след нотификация за помощта от страна на Европейски Съюз. Подкрепата за мрежовите оператори да продължи и през първото тримесечие на 2022 година, което ще коства още 120 млн. лева

По този метод ще отпадне нуждата тези сдружения да бъдат обезщетени при последващо ценово решение на КЕВР, а точно техните цени бяха причина за планувания по-рано скок на цените от 1 януари. С други думи мораториумът може да бъде анулиран без това да постанова повдигане на цените на тока. По този метод ще се спестят и разноски за мрежови такси на небитовите консуматори.

За последните ще продължи и стартираната от служебното държавно управление стратегия за обезщетения на всеки нужен мегаватчас електрическа енергия. Размерът на тази поддръжка от декември до март се пресмята на 75% от разликата сред базовата цена 185.59 лева./мВтч и действителната средномесечна борсова цена на сегмента " Ден напред " на енергийната борса за съответния месец, само че не повече от 30% от действителната борсова цена. Така да вземем за пример за декември помощта ще бъде към 130 лева./мВтч. Общо за месеца ще бъдат изплатени 250 млн. лева, а за първото тримесечие на идната година - още към 670 млн. лева

Правителството реши още за първи път измежду получателите на финансова поддръжка да бъдат включени и потребителите на природен газ на контролирания пазар. Те ще бъдат подкрепени за декември 2021 година, както и за цялото първо тримесечие на 2022 година Финансовият запас за това е към 200 млн. лева Поне половината от тази сума ще отиде в " Топлофикация София ", която е най-големият консуматор на газ в страната.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР