На площадката на АЕЦ „Куданкулам“ в Индия бе излят първият

...
На площадката на АЕЦ „Куданкулам“ в Индия бе излят първият
Коментари Харесай

Започна строителството на нов атомен енергоблок в Индия

На площадката на АЕЦ „ Куданкулам “ в Индия бе излят първият бетон в основата на постройката на реактора на пети енергоблок. Тържествената гала през днешния ден бе извършена посредством видеоконферентна връзка и бе предшествана от продължителна предварителна работа от страна на експерти от съветската държавна корпорация „ Росатом “ – полагане на бетонна основа под фундаментите на постройката на реактора, спомагателната реакторна постройка с блочния пункт за ръководство, под постройката на турбината и тази за електроснабдяване при естествена употреба, спешно електроснабдяване и ръководещите системи за сигурност.

Енергоблокове 3,4, 5 и 6 на АЕЦ „ Куданкулам “ се построяват с реактори ВВЕР-1000 и дават отговор на най-новите условия за сигурност на Международната организация за атомна сила. Сътрудничеството сред Индия и Русия по плана е въз основата на подписаното Общо рамково съглашение за създаване на трети и четвърти енергоблок през 2014 година Три години по-късно - през 2017 година, бе подписан и документ за строителство на пети и шести енергоблок.

„ Дълги години планът за създаване на АЕЦ „ Куданкулам “ е знак на тясното съдействие сред Русия и Индия. Ние обаче не желаеме да стопираме дотук. „ Росатом “ има всички модерни атомни енергийни технологии. Заедно с индийските сътрудници сме подготвени да стартираме серийно строителство на атомни енергоблокове по съветски дизайн от най-съвременното потомство „ 3+ “ в Индия “, съобщи по време на церемонията генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов. В съветските предприятия към този момент се работи над производството на оборудването, належащо за първичния монтаж, за реакторната апаратура и машинната зала за пети енергоблок, а документи е обезпечена за две години напред.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР