На планината Синай, както всички знаем, Бог дава на Мойсей

...
На планината Синай, както всички знаем, Бог дава на Мойсей
Коментари Харесай

Къде се намира истинската планина Синай?

На планината Синай, както всички знаем, Бог дава на Мойсей каменните плочи с десетте заповеди съгласно книгата Изход от еврейската Библия. Подобно на доста други места в Библията, счита се, че то е действително, въпреки че къде тъкмо се намира е предмет на разгорещени разногласия сред учените.

Известна още като Джабал Муса, което на арабски значи „ планината на Мойсей “, планината Синай на Синайския полуостров в Египет е едно от няколкото места, за които се твърди, че са планината от библейските редове. В подножието на високата 2285 м планина се намира манастирът „ Света Екатерина “ – най-старият непрестанно населяван християнски манастир в света (с най-старата непрестанно настояща библиотека в света).

Манастирът е учреден през VI в. от н. е. от император Юстиниан I на мястото, където се допуска, че Мойсей е видял горящия шубрак. В него има и параклис, който огражда скалата, която съгласно някои е източник на библейските каменни плочи, които Мойсей е получил.

Джабал Муса нормално се показва като библейската планина Синай, защото: „ Няколко фактора допускат, че израилтяните са избягали на юг в Синай и че планината Синай би трябвало да се намира в южния бранш на полуострова. Първо, Изход 13:17 споделя, че: „ А когато Фараон пусна людете, Бог не ги преведе през пътя за Филистимската земя, при все това това беше близкият път “. Този път, който прегръщаше северното крайбрежие, беше главният боен маршрут, употребен от фараоните, и беше със мощен гарнизон “, споделя доктор Томас Уилямс, професор по богословие в папския атенеум Regina Apostolorum в Рим.

Манастирът „ Света Екатерина “ в подножието на планината Синай е най-старият християнски манастир в света.

„ Второ, във Второзаконие 1:2 Синайската планина е локализирана на 11 дни път от Кадеш-Барнея – коeто най-добре дава отговор на Синайската планина, ситуирана някъде в южната част на полуострова “, продължава Уилямс.

„ Трето, израилтяните изгубват точното местонахождение на планината след 850 година прочие н. е. Ако се намираше в по-посещаваните региони на север, сигурно нейното местонахождение щеше да се помни “, продължава той.

Не всички обаче са съгласни. Във времето религиозните учени са предложили най-малко 14 разнообразни вероятни локации на Синай. Това включва голям брой планини, ситуирани на стотици километри една от друга в Египет, Йордания, Саудитска Арабия и Израел.

Част от това комплициране се дължи на несъответствия в библейските текстове. В книгата Изход се показва, че Моисей е получил божествените 10 заповеди на Синай, до момента в който книга Второзаконие допуска, че размяната е станала на планината Хорив. Възможно е просто да става дума за две разнообразни имена на едно и също място, само че това също не е изцяло ясно.

Много модерни древен учени настояват, че Синай в действителност не е едно място, а обединяване на доста разнообразни именити легенди от целия Близък изток. В продължение на епохи тези истории са били излъчени, редактирани, сливани с други и допълвани, което е замъглило първичния им подтекст и наличие.

„ Повечето учени считат, че местоположението на свещеното място е неопределимо от наличните текстови доказателства. Като откривател на еврейската Библия и език, аз съм склонен с тях “, написа Джейкъб Лав, учител по религиозни науки в Университета на Тенеси.

„ Въз основа на всички доказателства – или неналичието на такива – настоявам, че Синай се намира не на някакво съответно място, а по-скоро в сърцата и мозъците на тези, които ценят смисъла на Еврейската Библия “, прибавя той.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР