На Петковден – 14 октомври, църквата почита Света Параскева или

...
На Петковден – 14 октомври, църквата почита Света Параскева или
Коментари Харесай

Днес е Петковден, празнуват 1059 пазарджиклии

На Петковден – 14 октомври, църквата уважава Света Параскева или още наричана Света Петка. Този ден обаче е именуван още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата.

Традициите и честванията на българите на този ден имат предхристиянски белези на арграрните култове. Техните корени са от епохата, когато земеделието дало нов взор за живота на индивида, а главно място заемало плодородието на земята, олицетворено от жена, даряваща живот.

Света Петка се счита за покровител на дома и фамилията. От Петковден стартират сгледите на годежите и сватбите, защото в националните разбирания светицата е настойник на раждането и плодовитостта, както при хората, по този начин и при животните.

Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска работа би трябвало да е завършила, по тази причина и народът споделя „ На Петковден ралото да ти е под стрехата ”.

Имен ден честват: Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана, Кева

На днешния ден имениците в община Пазарджик са 1059. В града те са 695. В селата от общината най-вече именици има в селата Ивайло, Добровница и Синитево.

Най-много са кръстените с името Пенка - 533 поданици на общината. Втори по бройка са носителите на името Петко - 417.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР