На пет страници и с 13 точки в документа, озаглавен

...
На пет страници и с 13 точки в документа, озаглавен
Коментари Харесай

Германският Бундестаг призна македонския език, култура и идентичност

На пет страници и с 13 точки в документа, озаглавен „ Активна поддръжка за Македония по пътя към Европейски Съюз “, се показва, че 2023 година е основна за страната, а Германия е ангажирана с вероятността за европейска интеграция на Македония и я поддържа мощно пътя към пълноправното участие. Посочва се, че двете страни имат чудесно двустранно и икономическо съдействие и се прави оценка, че влизането на Македония в Съюза ще бъде от огромна изгода и ще има позитивен резултат върху района.

 

Присъединяването на Македония към Европейски Съюз е в интерес и на двете страни. Успешният път към присъединение към Европейски Съюз ще има широкообхватен алегоричен резултат за целия район. Германският Бундестаг признава македонската просвета, еднаквост и език. Европейците се характеризират с огромно многообразие от езици и култури. Македонският език и просвета ще обогатят още повече това многообразие. Европейският съюз вижда опазването на това благосъстояние като една от най-важните си задания. – сочи Резолюцията на немския Бундестаг.

Документът изисква присъединението на Северна Македония и други страни от Западните Балкани към Европейски Съюз да бъде недвусмислено, надеждно и подкрепено от осезателен прогрес. В текста Бундестагът приканва държавното управление и опозицията в страната да създадат конституционни промени, с цел да продължат по пътя на европейската интеграция, и приветства напъните на двете държавни управления в Северна Македония и България за подсилване на съдействието. Освен това, в допълнение към насърчаването на страната да направи конституционни промени, България също е призована да се въздържа от налагане на спомагателни условия на страната.

 

Според компромиса, реализиран от Съвета на Европейски Съюз със Северна Македония през лятото на 2022 година, всички по-нататъшни стъпки към интеграция изискват конституционна корекция, която да разреши влизането на българската етническа общественост, в допълнение към другите общности, към този момент изброени в Конституцията на Македония, което изисква болшинство от две трети в Народното събрание. Германският Бундестаг счита, че би трябвало да се положат всички старания за бързо намиране на решение за основаване на условия за идната стъпка в процеса на присъединение. – Резолюция на немския Бундестаг.

 

В резолюцията се показва още, че държавното управление и опозицията в страната носят огромна отговорност за поддържането на обществения мир и продължаването на курса на демократични промени. Посочва се още, че страната би трябвало да продължи битката с корупцията и проведената престъпност, като основни в това отношение са промените в правосъдната система и администрацията. Резолюцията на немския Бундестаг, съгласно изказванията на шефа на дипломацията Османи, би трябвало да бъде част от повече сходни документи от страните членки на съюза, като сходна стъпка се чака и от Съединени американски щати.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР