На първото си заседание след ограничителните мерки, наложени във връзка

...
На първото си заседание след ограничителните мерки, наложени във връзка
Коментари Харесай

Йотова: България да заложи на преговори, а не на емоции за малцинството в Украйна

На първото си съвещание след ограничаващите ограничения, наложени по отношение на разпространяването на COVID-19, Съветът за работа с българите в чужбина към вицепрезидента разиска настоящи проблеми на българските общности в историческите диаспори, оповестиха от прессекретариата на президента..
В съвета вземат участие представители на изпълнителната и законодателната власт, водещи учени, политолози, академични преподаватели, публицисти и общественици, оповестиха от прессекретариата на президента.
На съвещанието доцент доктор Спас Ташев показа първи том на проучването си „ Българските общности в Западните Балкани. Политически процеси и етнодемографски последствия (1913-2019) “, отдаден на Албания.
 президенство
След формалното признание на българското малцинство в Албания, това е първото модерно и толкоз в детайли следене на демографските процеси измежду българската общественост.

Авторът показва разнообразни статистически информации и изследва етнодемографските процеси допълнително от 30 селища в Албания, в които живее плътно българско население, чийто майчин език е остарял български акцент. В книгата доцент Ташев създава и оферти за политиката на България за предпазване на българската общественост в Албания.

През октомври тази година в Албания следва национално броене и съществува действителен риск хората, които се самоопределят като българи, да не се посочат публично като такива.

В тази връзка идват редица тревожни сигнали. След доста старания през 2017 година българското малцинство в Албания получи своя формален статут, само че от този момент сякаш липсва задоволително интензивност от страна на българската страна и на българските сдружения там.

Тема на съвещанието беше и административно-териториалната промяна в Украйна. Общо бе мнението, че за запазването целостта на Болградския регион България би трябвало да заложи на политиката на договаряния и на съответните стъпки, а не на страстите. Подчертана бе нуждата освен от запазване на българската еднаквост в този регион, само че и от вложения за развиването му.

На съвещанието беше разисквана и книгата „ За формалния език на Република Северна Македония “, издадена от Българската академия на науките. В авторския ѝ колектив са и членове на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента.

Изданието провокира много крайни реакции и беше предмет на разискване в разнообразни научни и политически среди отвън България.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР