На първо място са обновяването на улично осветление и училищатаОт

...
На първо място са обновяването на улично осветление и училищатаОт
Коментари Харесай

Силвия Георгиева, НСОРБ: Всеки може да види какви проекти са предвидени в общината му за следващите 3 години

На първо място са обновяването на улично осветяване и учебните заведения

От януари 2024-та общините стартират вложения със средства от Плана за възобновяване и устойчивост (ПВУ) в няколко групи инфраструктури.

Това сподели Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в България (НСОРБ) по БНР. По думите й преди всичко са плановете за възобновяване на улично осветление с енергоспестяващо:

" Другата група вложения са ориентирани към общинска просветителна инфраструктура - учебни заведения и детски градини. Ще се обновяват съществуващи здания, а където е належащо, ще се строят и нови ".  

По думите ѝ през тази година общините ще би трябвало да ръководят " големите вложения, които ще имат посредством средства от Бюджет 2024 ", а и да управляват ресурса от ПВУ.

Тя посочи, че през 2024 година за първи път се прилага иновативен инструмент в държавния бюджет, съгласно който всички капиталови планове на общините, а и на страната, са показани с оптималната степен на бистрота. 

" Всеки български жител, който желае да отвори Закона за Държавния бюджет, може да види за общината, в която живее, какви планове са планувани за идващите 3 години, защото капиталовата стратегия е 3-годишна. Проектите на общините, заложени в тази капиталова стратегия, са 1625 на обща стойност 4,2 милиарда лв.. От тази сума 3,3 милиарда са предвидени за вложение през 2024 г. 263 от 265 общини са показали проекти пред Министерството на финансите и техните проекти са включени в Приложение 3 на Държавния бюджет, което подсигурява тяхното финансиране ", посочи тя.

Георгиева уточни, че 6 са групите вложения, които общините ще могат да направят със средствата от Държавния бюджет:

" Три от тях са най-търсени и предстоящи от всички български жители. На първо място - улици и тротоари, както създаване на нови, по този начин и ремонт на съществуващите в обитаемоте места. На второ място - общинските пътища и оборудванията към тях.... Голяма част от общините подадоха планове за своите общински пътища. На трето място са ВиК системите, които са обществена общинска благосъстоятелност ".

Местните налози и такси няма да бъдат променяни през 2024 година, защото срокът за тяхната смяна изтече на 31-ви декември, акцентира Силвия Георгиева:

" В рамките на календарната година общините не могат да трансформират своите налози и такси. През тази година те ще работят както със средствата от централния бюджет, по този начин и с това, което ще съберат от жителите за налога върху недвижимите им парцели и моторните транспортни средства, в размера, който е избран към 31-ви декември 2023 година Това не изключва другата огромна задача пред общините и пред страната - да работим за актуализацията на данъчните оценки ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР