На първо четене в парламента бе гласувано удължаване на действието

...
На първо четене в парламента бе гласувано удължаване на действието
Коментари Харесай

Експерти разпердушиниха бюджета. Каква ще е социалната му цена?

На първо четене в Народното събрание бе гласувано удължение на действието на бюджета за 2022 година и през идната 2023 година. Според финансови специалисти обаче не може бюджет, който е юридически в едни разнообразни условия, да бъде пренесен в други рамки.

Бившият заместител финансов министър Любомир Дацов уточни, че сред първо и второ четене ще се вършат ремонти, макар че бюджетът е вкаран без нито една цифра.
-->
Според финансиста Емил Хърсев този бюджет е като кафе без кофеин – финансов проект без проект и без хоризонт.

„ Инвестиционната стратегия на бюджета не трябва да бъде фискален буфер “, уточни още той и добави, че удължаването на бюджета е и удължение на недостига.

„ До края на септември бюджетът се движеше уравновесено – плюс-минус 200 милиона салдо. През предишния месец приходите към този момент понижават и данъчните приходите са пораснали едвам с 6% по отношение на същия интервал предходната година “, посочи Любомир Дацов и попита дали към този момент има демонстрация на стягане на икономическите условия при високата инфлация.

Бившият обществен министър Лидия Шулева поддържа удължаването на бюджета до съставянето на постоянно държавно управление. Тя уточни, че има няколко буфера, с които могат да бъдат подкрепени най-уязвимите групи - деца на приемни родители, деца сираци, хора с увреждания и пенсионери. " От запасите, които са спестени през 2022 година, те могат да бъдат подкрепени с еднократни помощи ", уточни тя.

Според Шулева повишението на минималната работна заплата също е допустимо, тъй като това става с разпореждане. 

Според Хърсев не трябвало да има автоматизирано обвързване, трябвало да е ясно кой се подкрепя.

Шулева счита, че в случай че въпреки всичко държавното управление реши да подкрепи огромна група уязвими хора, те ще могат да посрещнат зимата. " Важно е уязвимите групи да оцелеят, не можем да преодолеем инфлацията ", добави тя.

Според Дацов от метода на раздаването на помощи сега никой не печели. Няма политики при раздаването им, счита и Хърсев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР