На първо четене с голямо мнозинство през парламента мина споразумението

...
На първо четене с голямо мнозинство през парламента мина споразумението
Коментари Харесай

Дадена е зелена светлина за най-големия в Югоизточна Европа ядрен проект с американска технология

На първо четене с огромно болшинство през Народното събрание мина съглашението със Съединени американски щати за стратегическо съдействие - създаване на нова АР1000 мощ в АЕЦ " Козлодуй "
Парламентът ратифицира на първо четене Споразумението сред държавните управления на България и Съединени американски щати по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година. " За " бяха 149 депутати, " срещу " - 50, трима се въздържаха, съобщи Българска телеграфна агенция.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) предложи, а Народното събрание одобри, срокът сред двете четения да е три дни.

С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 година министърът на енергетиката бе длъжен да предприеме всички дейности за взимане на позитивно решение за създаване на нова нуклеарна мощ с технология АР1000 на " Уестингхаус " (Westinghouse). В осъществяване на решението е квалифициран план на съглашение с рамка за усилване на съдействието по осъществяване на Проект по проектирането, построяването и стартирането в употреба на един нов реактор с конфигурирана мощ от минимум 1000 мегавата в АЕЦ " Козлодуй ".

След влизането в действие на министърът на външните работи би трябвало да уведоми по дипломатически път Съединени американски щати за утвърждението на съглашението, а министърът на енергетиката да обнародва в " Държавен вестник " документа в 15-дневен период от датата на влизането му в действие за България, записаха депутатите.

Проектът се счита за най-големия в района на Югоизточна Европа; американската компания " Бехтел " (Bechtel), която изпадна от състезанието в България, работи с " Уестингхаус " в Чехия и Полша, означи неотдавна изданието Euractive.
" Възраждане " и Българска социалистическа партия изрично срещу
Двете партии дефинираха документа като национално изменничество.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов разяснява, че към сегашния миг имаме тежка енергийна взаимозависимост от Съединени американски щати. Според него, когато бъдат прибавени и два нови реактора на АЕЦ " Козлодуй ", пети и шести блок ще бъдат затворени при приключване на експлоатационния период и тогава 60-70 % от електропроизводството ни ще е в ръцете на една непозната страна.

Колегата му Коста Стоянов попита министъра на енергетиката в оставка Румен Радев за какво процедурата не е по Закона за публичните поръчки (ЗОП) и, в случай че ръководещите се базират на изключенията в него, желано ли е позволение от Европейска комисия за осъществяване на тъкмо такава процедура. Нямало го и името на доставчика, който ще достави технологията за площадката, в съглашението не била записана даже и технологията, имало единствено съответно име на банка.

От " Възраждане " попитаха кой от американска страна е подписал съглашението и оповестиха, че ще сезират всички способени органи.

Министърът на енергетиката в оставка Румен Радев разясни, че съглашението от страна на Съединени американски щати е подписано от Андрю Лайт, асистент секретар по интернационалните въпроси към Министерството на енергетиката.

По тематиката за Закон за обществените поръчки Радев посочи, че става дума за ратификация на междуправителствено съглашение, в което се споделя, че всяка от страните прецизно съблюдава процедурите си и националното си законодателство, а България - и европейското. Това съглашение е нотифицирано от Европейска комисия, акцентира министърът в оставка.

България суверенна страна ли е, в случай че това не е национално изменничество какво друго би трябвало да извършите, с цел да се квалифицира като национално изменничество, съобщи Борислав Гуцанов от " Българска социалистическа партия за България ". Той добави, че става въпрос да се даде позволение за градеж на абстрактен план. Къде го има това нещо - без нужните документи да се строи нуклеарна централа, вие в " Козлодуй " ще вършиме пробна площадка ли, попита депутатът. Как се изплащат 14 милиарда $, това доходоносен план ли е, ще проработи ли тази централа - това е поредна " черна дупка " за крадене на пари с ясното схващане, че планът не може да бъде осъществен, сподели Гуцанов.

Румен Гечев от левицата сподели, че на никое място в договорите на Уестингхаус няма таван на цената, няма гаранция за цената, по която се строи, колкото желаят - толкоз коства. Освен това " Уестингхаус " е канадска компания. Т.е., по думите на Гечев, България подписва съглашение със страна (САЩ), която не е притежател на " Уестингхаус ", и това става, когато се чака следващият лист " Магнитски ". Правителство в оставка подписва празен чек, кара Народното събрание да подпише, с цел да избави кабинета от пандиза, разяснява представителят на левицата.
Директорът на АЕЦ: Хора, които не схващат, да си мълчат 
" Реалистичната цена на градежа на двата нови блока ще бъде доста по-малко от 30 милиарда лв. ", съобщи в сряда пред  изпълнителният шеф на Валентин Николов пред Българска национална телевизия. Във връзка с избора на компания за осъществяване на плана за 7-ми и 8-ми блок Николов сподели, че се избира сътрудник на " Уестингхаус ", тъй като технологията е тяхна.

" Много хора бъркат, че ние избираме реализатор и би трябвало да пуснем някоя компания на търг. Нещата са много деликатни и не е хубаво хора, които не схващат от процеса да дават некомпетентни отзиви. "

" В момента ние по решение на Народното събрание ще организираме договаряния с " Хюндай ". Ако тези договаряния не доведат до дилемите, които са от Народното събрание, то постоянно е вероятен различен вид ", означи Валенти Николов. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР