На първо четене парламентът прие да се преименува празникът 24

...
На първо четене парламентът прие да се преименува празникът 24
Коментари Харесай

Преименуват 24 май

На първо четене Народното събрание одобри да се преименува празникът 24 май. По предложение на " Обединени патриоти " депутатите записаха в Кодекса на труда празникът да бъде " Ден на българската книжовност, култура и просвета ".

Към момента празникът носи наименованието " Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност “.

Предложението бе подкрепено от ГЕРБ с ангажимента, че сходна смяна всъщност се нуждае от народен спор и консенсус. 

Според вносителите правилното и исторически издържано определение на празника, празнуван на 24 май е - Ден на българската книжовност, култура и просвета, се показва в претекстовете. 

" Празникът постоянно е бил изява на българската национална равноправност и като съществена изгода от смяната в наименованието му може да се регистрира историческата истина в изписването му. Нашата книжовност, култура и просвета се градят върху кирилицата, която съгласно международната историческа просвета е основана в българската страна от учениците на Кирил и Методий и отсам се популяризира в целия свят до ден сегашен. Настоящата дефиниция омаловажава несъмнения принос на българската средновековна просвета и я трансформира в част от славянските хрумвания и книжовност ", се показва в отчета на комисията по труда. 

В отчета се акцентира, че са постъпили негативни мнения на Института за български език при Българска академия на науките и Общото заседание на Кирило-Методиевския теоретичен център при Българска академия на науките. Според тях " премахването на израза " славянска книжовност " ще докара до загуба на общославянската значителност на делото на братята Кирил и Методий и ролята на българската страна в това отношение.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР