На първия тур на местните избори на 29 октомври избираме

...
На първия тур на местните избори на 29 октомври избираме
Коментари Харесай

Гласуваме само с хартиена бюлетина за кмет и общински съветници

На първия тур на локалните избори на 29 октомври избираме кметове на общини, кметове на кметства, общински съветници, а в трите най-големи града в страната София, Пловдив и Варна - и районни кметове.

Това значи, че на вота ще се гласоподава с сред 2 и 4 бюлетини. Избирателите в София ще гласоподават за кмет на столицата, за общински съветници и за кметове на региони, а някои от близките села и за кмет на кметство. Същото се отнася и за Варна и Пловдив. За пръв път жителите на селата с над 100 поданици ще избират кмет. Досега те се управляваха от кметски наместници, които се назначаваха от кмета на съответната община след утвърждението на общинския съвет. Това стана допустимо откакто през 2021 година Изборният кодекс беше изменен и прагът за избор на кмет на дребните обитаеми места беше понижен от 350 поданици на 100.

Право да избират кметове и общински съветници имат всички пълнолетни жители, които имат непрекъснат или сегашен адрес в България и в деня на вота се намират на територията на страната. За да гласоподава някой по сегашен адрес, той би трябвало да е регистриран на територията на даденото обитаемо място минимум шест месеца преди локалните избори и да е декларирал в съответната община, че желае да гласоподава по сегашен адрес.

Избирателите могат да създадат информация за адреса на изборната секция, където би трябвало да гласоподават, на или на мобилен телефон 0800 1 4726, който е безвъзмезден за цялата страна.
Реклама
На интернет страницата на Централната изборна комисия гласоподавателите могат да създадат информация за имената на претендентите за кмет, за общински съветници, районни кметове и кметове на кметства. Списъци с имената на претендентите ще бъдат изложени и на входа на секционните изборни комисии.

Как гласуваме с хартиена бюлетина
На тези избори ще се гласоподава единствено с хартиена бюлетина, макар че съгласно Изборния кодекс в секциите с над 300 гласоподаватели трябваше да се гласоподава смесено - с машина и с хартия. До това се стигна откакто Централната изборна комисия (ЦИК) взе решение в петък вечерта да анулира гласуването с машини поради провокирания от Народното събрание скандал с отчет на ДАНС, съгласно който имало непозволени дейности с кода на машините.

При влизането в изборната секция гласоподавателят би трябвало да каже на членовете на секционната изборна комисия дали желае да упражни правото си на глас за всички избори или ще взе участие единствено в избран избор. При изявено предпочитание да гласоподава във всички избори гласоподавателят би трябвало да получи от членовете на секционната комисия една бюлетина за кмет, една за общински съвет и една за областен кмет и за кмет на кметство, в случай че в обитаемото му има подобен тип избор като на всяка една от тях член на изборната комисия би трябвало да сложи щемпел.
Реклама
От лявата страна на бюлетината за общински съветници са изписани номерата и имената на партиите и обединенията, които вземат участие във вота, а отдясно в кръгче номерата от 101 (за всяка община броят на общинските съветници е различен) на претендентите за общински съветници, за които може да се гласоподава преференциално. Избирателят би трябвало авансово да знае номера в листата на желания от него претендент. Имената на претендентите за общински съветници от всички политически сили могат да се видят от табло пред изборната секция. Ако даден претендент за общински консултант от избрана партия получи 7% от преференциалните гласове, подадени за листата, то той може да я пренареди.

На бюлетината за кмет на община отляво са изписани имената на партиите и обединенията, а отдясно - имената на претендентите за кмет. Между тях са квадратчетата с номерата им, където гласоподавателят би трябвало да отрази избора си.

В бюлетината има и опцията " не поддържам никого ". Гласуването по този метод не въздейства на резултатите от изборите, а има значение единствено за определянето на изборната интензивност.
За какво да се внимава при гласуването
Особеното при гласуването с хартиена бюлетина е, че гласоподавателят би трябвало да означи избора си със знаците " X " или " V " като внимава изписването да не излиза от квадратчето или кръгчето с номерата на партиите и претендентите за общински съветници при преференциалното гласоподаване. Ако това се случи, бюлетината се смята за недействителна. Тя ще бъде регистрирана като такава и в случай че отбелязването е с различен цвят химикал, друг от наследник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР