На първия етап от процедурата за избор на нов митрополит

...
На първия етап от процедурата за избор на нов митрополит
Коментари Харесай

Изборът на нов видински митрополит - скандали и съмнения



На първия стадий от процедурата за избор на нов митрополит на Видин през вчерашния ден имаше митинги пред храма. Видинската общност харесва един от петимата претенденти, който обаче не събра задоволително гласове, с цел да продължи на втория тур от избора идната неделя.

Проблемите са два. Много от съгражданите ни изпитваме обвързаност към единия от претендентите просто тъй като го познаваме с богоугодните му каузи през последните 10 години. Това не значи, че останалите четирима не са благочестиви мъже със своите качества, само че просто не ги познаваме. От тук идва и нашето користолюбие. Това, което стана през вчерашния ден – този напън, който беше указан през вчерашния ден при избора от страна на миряните за мен е недопустим. Не мисля, че е редно инициативни комитети, подписки и манифестации да въздействат при един избор, който е осъществен, според устава на БПЦ. Това разяснява в изявление за предаването „ Нещо повече “ журналистът Ваня Ставрева .

Ако има някакъв проблем, той, може би, е в разпоредбите, по които се прави този избор, само че напрежението, което се сътвори – мисля, че няма почтени в него. От една страна Църквата и уредниците на избора трябваше повече да поддържат връзка с миряните преди изборът да бъде извършен. От друга страна не мисля, че е допустим този напън, на който бяха подложени епархийските гласоподаватели, добави тя.

Според журналиста идващия тур за финален избор на митрополит на Видин, в който ще вземат участие Драговитийския свещеник Даниил и Мелнишкия свещеник Герасим, ще бъде проявена мъдрост и владиците ще си дадат сметка, че изборът е доста огромно предизвикателство и отговорност за новоизбрания епископ.

Църквата има моралното право да се произнася по въпроса за Истанбулската спогодба, счита Ставрева: Те застанаха с ясна позиция  - не я разясня дали е вярна или не. Но липсва ясната позиция на политиците. При нервността, която сътвориха, е ясно, че и да има референдум е ясно, че тя ще бъде отхвърлена.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР