На откриването на изложбата дойдоха политици, общественици и ценители на

...
На откриването на изложбата дойдоха политици, общественици и ценители на
Коментари Харесай

13 изявени изявени художници подариха на бургазлии изкуство в „Звук и цвят“

На откриването на изложбата пристигнаха политици, общественици и ценители на изкуството
 

За осми следващ път Бургас одобри творбите на 13 изявени художници. Експозицията, която е подредена в изложба „ Георги Баев “, е финалният щрих от 23-ото издание на пленера на Дарик радио „ Звук и цвят “. 

Изложбата бе открита тържествено нощес, а посетители бяха кметът на Бургас Димитър Николов, ръководителят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, Йовита Григорова – зам.-административен началник на Апелативна прокуратура – Бургас, заместник-кметът по просвета, туризъм и спорт Диана Саватева, общински съветници, сътрудници публицисти, общественици и десетки ценители на изкуството. 

Двигател на пленера бе основателят на Дарик радио Радосвет Радев, който си отиде ненадейно на 6 август 2021 година Както самото радио, по този начин и тази традиция продължиха да порастват като жив организъм. Радев обичаше художниците, ценеше изкуството и беше горделив с сбирката, която пленерът сътвори и която наследниците му не престават да награждат в негова памет. За да уважат труда на създателите и изложбата, на откриването пристигнаха представители на фамилията на Радев – майка му Богдана Божилова, сестра му Албена и щерка му Рада Радева. 



 

Събитието откри основният редактор на Дарик Югоизток Дияна Бедросян, като показа художниците и предложения всички присъстващи да прегледат прелестните платна.

„ Творческата група е прелестно подбрана от Деротея Михова и Албена Спасова. Съвременни български художници - ярки имена на българското изобразително изкуство, се събират край морето за седмица. Резултатът е в галерията. В рамките на седмица те рисуваха в Приморско и общуваха между тях “, сподели Бедросян. 

 



Кметът Димитър Николов благодари на радиото за прелестната самодейност, чийто дом е Бургас за осми път. 

„ Този пленер дава характерен есенен щрих на културния нюанс на Бургас. Много положителни създатели тази година, в действителност страхотни творби. Хубавото е, че преобладават дамите “, обърна се към присъстващите Николов. 
Художниците бяха поздравени и от дъщерята на Радосвет Радев – Рада. Тя благдоари на Община Бургас и Галерия „ Георги Баев “ за семейството.



 

„ Най-много благодаря на тазгодишните художници за неповторимата галерия, която са създали за вас и ви поисквам да усетите силата им. Те освен са прекарали последната седмица в творене на тези картини, само че са влели страстта си в тях. Пожелавам ви да го усетите от първа ръка като разглеждате тази галерия “, сподели Рада. 

От 13-ти до 20-ти септември в границите на " Звук и цвят " твориха Дима Дамянова, Емануела Ковач, Калия Калъчева, Лилия Балева, Любомил Драганов, Момчил Георгиев, Нина Русева, Нора Ампова, Петя Денева, Румен Атанасов, Слав Недев, Стефан Божков и Стиляна Узунова. Изложбата ще остане в галерията до 29 септември.

 



Изложбата с произведения от пленера се осъществя с общителната поддръжка на Община Бургас. То е част от поредност пътуващи изложения, които под мотото " Колекция с продължение " показват разнообразни селекции, подбрани от внушителната колекция, благосъстоятелност на " Дарик ", а изложбата в Бургас е премиера на нейните най-нови приходи. Тази година креативният екип излиза в поддръжка на акцията #промени картинката, в която създателите стават посланици на опазването на околната среда.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР